Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Zeitgeist Newsletter #1 part 3

Η Αεροδιαστημική Προοπτική
του Douglas Mallette
Μηχανικού Συστημάτων Διαστημικού Λεωφορείου
Ομιλητή Υπέρ του Διαστήματος
Συγγραφέα του Turning Point (Διάθεση: www.lulu.com)

Σαν Μηχανικός Συστημάτων εργαζόμενος στη βιομηχανία του διαστήματος και ειδικότερα με το Πρόγραμμα του Διαστημικού Λεωφορείου των Ηνωμένων Πολιτειών, προσεγγίζω το Venus Project από μια ιδιαίτερη οπτική γωνία. Έχω αποφασίσει να χρησιμοποιήσω αυτό το πρώτο άρθρο, ως μια ευκαιρία να συστήσω τον εαυτό μου σε εσάς, έτσι ώστε όταν θα αναρτώ άρθρα μου στο μέλλον να έχετε μια ιδέα σχετικά με τον άνθρωπο πίσω από τις λέξεις. Θα συμπεριλάβω επίσης πληροφορίες σχετικά με ένα τεχνικό έργο, πάνω στο οποίο δουλεύω, που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Στην ουσία, είμαι ένα “φυτό” της τεχνολογίας, του διαστήματος και της αστροφυσικής, επίσημα εκπαιδευμένος στην Τεχνολογία Μηχανικής Αεροδιαστήματος και σύντομα θα επιδιώξω ένα ανώτερο πτυχίο, είτε στην Αστροφυσική είτε στη Μηχανική Συστημάτων ανάλογα με το τι θα συμβεί για μένα με την λήξη του προγράμματος του Διαστημικού Λεωφορείου.
Πρόσφατα δημοσίευσα ένα βιβλίο σχετικά με το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η εξερεύνηση και ανάπτυξη του διαστήματος για την ανθρωπότητα, που ονομάζεται “Σημείο Στροφής”. Το βιβλίο αυτό είναι η πηγή χρηματοδότησής μου για να ταξιδεύω και να κάνω δημόσιες ομιλίες για το θέμα (κι επίσης για το Venus Project, όπου είναι δυνατόν). Αν το θέμα σάς ενδιαφέρει, το βιβλίο μου μπορεί να βρεθεί εδώ και μπορεί να αποσταλεί σε διεθνές επίπεδο:
http://www.lulu.com/product/paperback/turning-point/5492504
Έχω εμφανιστεί στο WebTV (Fox News), σε διάφορες ραδιοφωνικές και διαδικτυακές εκπομπές κι έχω δώσει πολλές ομιλίες σχετικά με το θέμα σε διάφορες ομάδες. Επιπλέον, διαχειρίζομαι ένα blog, όπου συζητώ υπέρ του διαστήματος, πρόσφατα σημαντικά διαστημικά ειδησεογραφικά άρθρα, και τις σκέψεις μου για το πώς το Venus Project μπορεί να επηρεάσει θετικά όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τα ταξίδια μας πέρα από αυτόν. Η διεύθυνση του blog είναι εδώ:
http://thespaceadvocate.blogspot.com/
Μερικοί από εσάς μπορεί να γνωρίζουν το βίντεο που έκανα με τον τίτλο “Αφύπνιση” (Awakening). Αν όχι, μπορεί να βρεθεί στη σελίδα μου στο Youtube εδώ:
http://www.youtube.com/user/TZMSocialEvolution?feature=mhw5
Έχω κάνει επίσης και μερικά άλλα βίντεο, όπως το “Πληθυσμός προς πειθώ” (Population
H Γωνιά της Τεχνολογίας
to Convince) και την ομιλία μου στην Ομάδα Ανθρωπιστών του Χιούστον. “Η Τεχνική μας Πραγματικότητα” (Our Technical Reality) είναι πιο επικεντρωμένη στη παρουσίαση της επιστημονικής και τεχνολογικής σκοπιάς.
Όπως μπορείτε να δείτε, είμαι παθιασμένος για την επιτυχία του Venus Project, και το επιστημονικό και τεχνικό μου υπόβαθρο μου επιτρέπει να παραθέτω περισσότερα δεδομένα, γεγονότα κι επιστήμη στο τραπέζι, και σε συνδυασμό με την ικανότητά μου στις δημόσιες ομιλίες θα μου επιτρέψει ελπίζω να θέσω και να διαδώσω το όραμα του Venus Project σε πολλούς ανθρώπους. Κι ενώ πολλοί από εμάς στο κίνημα λειτουργούμε με συναίσθημα και πάθος, το κάνω κι εγώ, και δεν λειτουργεί πάντα θετικά για να πειστεί ο κόσμος για την αναγκαιότητα του οράματός μας. Ελπίζω λοιπόν ότι με τις τεχνικές μου γνώσεις, μπορώ να βοηθήσω κι άλλους να φτάσουν στο σημείο να δουν αυτή τη νέα κατεύθυνση ως πραγματοποιήσιμη, αληθινή και βιώσιμη.
Το πάθος μου για το διάστημα και το τι μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα είναι που με κάνει να αγκαλιάζω το Venus Project με αυτόν τον τρόπο, καθώς στα μάτια μου μια Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους είναι που θα μας μετατρέψει από ένα είδος που κυρίως αναλώνεται στα όρια της ατμόσφαιράς μας, σε έναν πολιτισμό που θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει στο σύμπαν, όπου τα οφέλη θα μπορούν να επηρεάζουν άμεσα τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό τον υπέροχο μπλε πλανήτη. Τα οράματα του Venus Project δεν θα ήταν πιθανά αν δεν υπήρχε η πρόοδος της τεχνολογίας που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την εξερεύνηση του διαστήματος, είτε με επανδρωμένα είτε με ρομποτικά διαστημόπλοια. Oι προκλήσεις του διαστήματος είναι που μας προκαλούν να σκεφτόμαστε έξω από τα όρια, ή πιο συγκεκριμένα, τη Γη. Πολλές από τις προκλήσεις του διαστήματος απλά δεν μπορούν να προσομοιωθούν στη Γη, και είναι αυτές ακριβώς οι προκλήσεις που ωθούν τις καινοτομίες, όπως προηγμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, πολύ περισσότερο από κάθε γελοία ιδέα ότι το κέρδος και το χρήμα είναι τα κίνητρα.
Για παράδειγμα, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που συζητάμε είναι η βιωσιμότητα, όχι μόνο των ενεργειακών μας συστημάτων, αλλά και του κάθε προϊόντος που παράγουμε. Προγραμματισμένη βραχυβιότητα, ή τουλάχιστον η βασική ιδέα ότι τα προϊόντα γίνονται με το φθηνότερο τρόπο, ώστε να αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος, είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί, διαφορετικά οι φυσικοί μας πόροι θα τελειώσουν σε λίγες μόνο γενιές και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να υποφέρει. Αλλά ας επικεντρωθούμε σε κάτι πάνω στο οποίο εργάζομαι προσωπικά. Μια αυτοματοποιημένη υδροπονική εγκατάσταση.
Αυτή είναι μια αρκετά απλή ιδέα και απολύτως ρεαλιστική από κάθε άποψη. Το λυπηρό είναι ότι δεν εφαρμόζεται. Αντί οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί να συγκεντρώνουν χρήματα για αγορά τροφίμων, κάτι που παχαίνει το πορτοφόλι της βιομηχανίας τροφίμων, θα έπρεπε να οικοδομούν βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων για τους φτωχούς ανθρώπους, έτσι ώστε να μην ανησυχήσουμε για την προμήθειά τους σε τρόφιμα ξανά! Δυστυχώς, το σημερινό μας σύστημα δεν το θέλει αυτό, αλλά εμείς (Το Venus Project) το θέλουμε, οπότε αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να δουλεύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκόσμια πείνα, επιλύθηκε από το Venus Project. Μου αρέσει όπως ακούγεται, όχι για εγωιστικούς λόγους, αλλά επειδή αυτό είναι το σωστό, οπότε γιατί να μην είμαστε αυτοί που το κάνουν; Λοιπόν, από τι θα έπρεπε αυτό το σύστημα να αποτελείται;
1. Ηλιακή/αιολική υβριδικά τροφοδοτούμενη εγκατάσταση, σε συνδυασμό με συστήματα μπαταριών, έτσι ώστε να μην μειώνεται το ενεργειακό της επίπεδο σε μη ανεκτικές συνθήκες λειτουργίας λόγω των κλιματικών αλλαγών στη διάρκεια του έτους.
2. Ερμητικά κλειστό κτίριο, με ατμοσφαιρική πίεση και συγκεντρώσεις αζώτου και οξυγόνου όμοιες με αυτές της Παλαιοζωικής εποχής, όταν τα φυτά άνθισαν στη γη, όπως ποτέ πριν. Προτού εισέλθει κανείς στην περιοχή καλλιέργειας θα πρέπει να περνάει από ένα “δωμάτιο αποστείρωσης”, όπου θα φοράει μία προστατευτική στολή, παρόμοια με αυτές που είναι απαραίτητες για όσους εργάζονται στη βιομηχανία του διαστήματος και στην κατασκευή υλικών για δορυφόρους.
3. Χρήση του συστήματος Ωμέγα (Omega Garden System), το οποίο έχω ήδη ερευνήσει και διαπιστώσει ότι είναι το καλύτερο σύστημα το οποίο καταλαμβάνει το μικρότερο εμβαδόν, αλλά προσφέρει επίσης την ισχυρότερη απόδοση παραγωγής χωρίς τη χρήση ούτε μιας σταγόνας χημικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων. Είναι σχετικά δύσκολο να εμφανιστούν φυτοπαράσιτα σε ένα ερμητικά σφραγισμένο κτίριο.
4. Ρομποτικά συστήματα φύτευσης και συγκομιδής στρατηγικά τοποθετημένα στην εγκατάσταση.
5. Σύστημα Παράδοσης: Αποτελείται ουσιαστικά από ένα σύστημα βαγονιών, τα οποία μεταφέρουν τη σοδειά σε ένα παρακείμενο κτίριο όπου ο κόσμος μπορεί να πάρει τα τρόφιμα απευθείας από τα βαγόνια. Μετά από μερικές ημέρες, οτιδήποτε παραμείνει επιστρέφεται και μετατρέπεται σε σάπια φύλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φυσικό λίπασμα. Τίποτα δεν πάει χαμένο.
6. Στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου υπάρχουν οθόνες που δείχνουν το εσωτερικό της εγκατάστασης, διότι η εγκατάσταση αυτή καθ’ αυτή δεν έχει παράθυρα. Κάμερες μέσα στην εγκατάσταση μπορούν να δείξουν στο κοινό τι συμβαίνει στο εσωτερικό, κυρίως για την ικανοποίηση της περιέργειάς του, αλλά επίσης και για κοινωνική ευαισθητοποίηση. Επίσης, οθόνες θα δείχνουν τον κύκλο συγκομιδής, τι έπεται για την συνέχεια και πότε.
7. Σε κάθε εγκατάσταση θα καλλιεργούνται 12 από τα πιο υγιή και δημοφιλή λαχανικά, αρκετά για να θρέψουν 1.000 άτομα ανά συγκομιδή. Μετά από πολλές έρευνες, υπάρχει μια ικανοποιητική συμφωνία για το ποια είναι αυτά τα είδη: Σπανάκι, Αρακάς, Κόκκινο Μαρούλι, Σκόρδο, Κρεμμύδια, Καρότα, Μπρόκολο, Λαχανάκια Βρυξελλών, Κουνουπίδι, Ντομάτες, Κόκκινες και Πράσινες Πιπεριές.
Προς το παρόν ερευνώ το κόστος και τα συστήματα, καθώς και το σχεδιασμό του λεπτομερούς προσχεδίου της εγκατάστασης σε ένα λογισμικό CAD Μηχανικής. Όλες οι πληροφορίες μου, θα κυκλοφορήσουν ως επίσημη έκθεση προς όλα τα Chapter παγκοσμίως για την ελεύθερη πρόσβασή τους. Μπορεί να έχετε να κάνετε με διαφορετικές εταιρείες, διαφορετικές τιμές για τα υλικά, και να χρειαστεί μια διαφορετική διάταξη του σχεδιασμού, αλλά η έκθεση θα σας δώσει ένα καλό σημείο εκκίνησης.
Δεν είμαι παντογνώστης, αλλά αφιερώνω ένα τεράστιο ποσό προσωπικής μελέτης και έρευνας σχετικά με τα θέματα της επιστήμης (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιστημών), το διάστημα και την τεχνολογία (βιώσιμη τεχνολογία, όχι το τελευταίο βίντεο παιχνίδι ή κινητό τηλέφωνο). Ανυπομονώ να φέρω αυτή τη γνώση στο κίνημα και στο Venus Project. Να θυμάστε, εσείς προσωπικά δεν χρειάζεται να πείσετε τον κόσμο. Εργαζόμαστε όλοι μαζί, γείτονας με γείτονα, κοινότητα με κοινότητα. Όσοι από εμάς έχουμε την επιλογή μιας μεγαλύτερου μεγέθους συνεργασίας θα πρέπει οπωσδήποτε να τη χρησιμοποιήσουμε, αλλά μην ξεχνάτε το ζωτικότερο σημείο κάθε κινήματος... η κοινότητά σας είναι μέρος του κόσμου, βγείτε σε αυτήν και ξεκινήστε να μιλάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: