Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

H δυναμη του Ιντερνετ

Πριν μερικες μερες διαβασα σε μια ομαδα στο faceboοk ενα σχολιο ενος μελους που ζητουσε απο τα υπολοιπα μελη να αλλαξουν την εικονα τους με μια που να αντιπροσωπευει τα παιδικα τους χρονια, στοχος,λεει, ειναι για μερικες μερες να μην υπαρχει ανθρωπινη μορφη σε φωτογραφια στο facebook. Μου φανηκε λιγο ενδιαφερον αλλα δεν αλλαξα την φωτογραφια αμεσως και ζητησα να μαθω για ποιο λογο γινεται αυτο. Προς εκπληξη μου δεν ηξερε τον λογο αλλα σχεδον ολα τα προφιλ που ειδα ειχαν αλλαξει την φωτογραφια τους γι αυτο το λογο.
Αυτο φανερωνει καπως την δυναμη που εχει το facebook και κατ επεκταση το ιντερνετ. Αυτο μπορει να θεωρηθει ειτε καλο ειτε κακο, εξαρταται παντα για ποιον λογο το χρησιμοποιεις. Τουλαχιστον ομως μαθαινουμε σιγα σιγα την δυναμη του και την επιρροη που ασκει και ισως ετσι επιτελους να προστατευτουμε απ αυτο και να το χρησιμοποιησουμε για καλο σκοπο.
Η ενημερωση ειναι ενας απ αυτους, για να μπορεσουμε επιτελους να ξεφυγουμε απο τα κοινα ΜΜΕ. Η ελευθερια του καθενος να ενημερωνεται και ταυτοχρονα να εξακριβωνει αυτα που διαβασε δινει τεραστια δυναμη, καθως και η δυνατοτητα να διαβαζει και να βλεπει αυτα που τα ΜΜΕ δεν δειχνουν ειτε απο συμφερον ειτε λογω αλλων περιορισμων.
Το ιντερνετ ειναι ισως η εφαρμογη της αναρχιας και του κομμουνισμου. Της αναρχιας διοτι δεν εχει καποια συγκεκριμενη δομη. Ο καθ ενας κανει και λεει αυτο που θελει και κανεις δεν μπορει να το αλλαξει αυτο. Μπορει να γραψει αυτο που νομιζει οτι ειναι σωστο, κανει γνωστες τις αποψεις του και ολοι εχουν ισες ευκαιριες να ακουστουν. Απο την αλλη ο διαμοιρασμος αρχειων ειναι αλλο ενα απο τα χαρ/κα του ιντερνετ. Με την βοηθεια των τορεντ και αλλων τροπων ο καθε χρηστης μπορει να ανταλλαξει αρχεια με τον καθενα, με την μουσικη να ειναι ενα απ αυτα και να εχει καταντησει τις δισκογραφικες να ειναι μαγαζακια σε καθεστως χρεωκοπιας.
Αυτες ειναι μονο λιγες απο τις δυνατοτητες του ιντερνετ. Ειναι ενα μεσο που δειχνει την ελευθερια που μπορουμε να εχουμε και πρεπει να το προστατεψουμε με καθε τροπο. Οποιαδηποτε προσπαθεια φιμωσης, λογοκρισιας και τρομοκρατιας, σε μπλογκς, ιστοσελιδες και φορουμ πρεπει να γινεται γνωστη και να καταδικαζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: