Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

H vendetta του... πολυτεχνειου

Δεν ξερω αν τυχαια το Σταρ εβαλε χθες την ημερα του πολυτεχνειου το V for Vendetta, δεν εχει σημασια. Σημασια εχει οτι πλεον με τον εναν η με τον αλλο τροπο πρεπει σιγα σιγα να αρχισουμε να καταλαβαινουμε τι συμβαινει γυρω μας. Η αληθεια ειναι οτι ακομα και η τηλεοραση μερικες φορες μας βοηθαει σ αυτο.
Ομως το βασικο θεμα ειναι οτι παντα πρεπει να μας σπρωξει καποιος για να κανουμε κατι. Στην περιπτωση του πολυτεχνειου π.χ. ηταν οι φοιτητες που εκαναν μια φανερη πραξη αντιστασης και επαναστασης εναντια στην χουντα, στο V for Vendetta απο την αλλη ηταν ενας και μονο ανθρωπος. Και δεν ειναι μονο αυτα τα παραδειγματα. Βεβαια η διαφορα ειναι οτι στην πρωτη περιπτωση ηξερε ολος ο κοσμος και ηταν συνηδητοποιημενος για την Χουντα και απλα δεν εκαναν τιποτα, ενω στην δευτερη μια σειρα απο στημενα, τρομοκρατικα κυριως, γεγονοτα εφεραν την συγκεκριμενη κατασταση φασισμου και υπνωτισμου των ανθρωπων, οπως ακριβως εκανε και ο Χιτλερ, ο Τζ. Μπους και ο Μπλερ (ανατιναξη του λαικου δικαστηριου, διδυμοι πυργοι και επιθεσεις στο μετρο αντιστοιχα). Μην με ρωτησετε πιο ειναι μεγαλυτερο λαθος... και τα 2 ειναι αρκετα μεγαλα σφαλματα των ανθρωπων προς την ελευθερια τους.
Και εδω τιθεται το ερωτημα: Για ποιο λογο εμεις γινομαστε τοσο ευκολα θυματα του καθε αρρωστημενου για εξουσια (ναι περνεμε τα ιδια και τωρα απλα δεν το εχουμε καταλαβει ακομα) και αφου πεσουμε θυματα και το καταλαβουμε γτ περιμενουμε απο καποιον αλλο να κανει την πρωτη κινηση? Μας λειπει η θεληση, η δυναμη ή μηπως η ψυχολογια?

Δεν υπάρχουν σχόλια: