Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Το συνταγμα της ελλαδας

Επεσε στα χερια μου χθες το βιβλιο απο το Ινστιτουτο Συνταγματικων Ερευνων: Το συνταγμα της ελλαδας και η ευρωπαϊκη συμβαση δικαιωματων του ανθρωπου και αποφασισα να παραθεσω καποια σημεια.
Μερος Πρωτο
Τμημα Α' μορφη του πολιτευματος
Αρθρο 1
1. Το πολιτευμα της ελλαδας ειναι προεδρευομενη κοινοβουλευτικη δημοκρατια
2. Θεμελιο του πολιτευματος ειναι η λαϊκη κυριαρχια.
3. Ολες οι εξουσιες πηγαζουν απο το λαο, υπαρχουν υπερ αυτου και του εθνους και ασκουνται οπως οριζει το συνταγμα.
Αρθρο 2
1. Ο σεβασμος και η προστασια της αξιας του ανθρωπου αποτελουν την πρωταρχικη υποχρεωση της πολιτειας.
2. Η ελλαδα... επιδιωκει την εμπεδωση της ειρηνης της δικαιοσυνης, καθως και την αναπτυξη των φιλικων σχεσεων μεταξυ των κρατων.

Τμημα Β'
Σχεσεις εκκλησιας και πολιτειας
Αρθρο 3
1. Η επικρατουσα θρησκεια στην ελλαδα ειναι η θρησκεια της ανατολικης ορθοδοξης εκκλησιας του Χριστου (σ.σ. παρολο που θεωρητικα εχουμε ανεξιθρησκεια). ...

Μερος Δευτερο
Ατομικα και κοινωνικα δικαιωματα
Αρθρο 4
1. Οι ελληνες ειναι ισοι ενωπιων του νομου
...
5. Οι ελληνες πολιτες συνεισφερουν χωρις διακρισεις στα δημοσια βαρη, αναλογα με τις δυναμεις τους
6 Καθε ελληνας που μπορει να φερει οπλα ειναι υποχρεωμενος να συντελει στην αμυνα της πατριδας, συμφωνα με τους ορισμους των νομων.

Αρθρο 5
...
2. Ολοι οσοι βρισκονται στην ελληνικη επικρατεια απολαμβανουν την απολυτη προστασια της ζωης, της τιμης και της ελευθεριας τους, χωρις διακριση εθνικοτητας, φυλης, γλωσσας και θρησκευτικων η πολιτικων πεποιθησεων.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
3. Η προσωπικη ελευθερια ειναι απαραβιαστη. Κανενας δεν καταδιωκεται ουτε συλλαμβανεται ουτε με οποιονδηποτε αλλο τροπο περιοριζεται, παρα μονο οταν και οπως οριζει ο νομος.
...

Αρθρο 6
1. Κανενας δεν συλλαμβανεται ουτε φυλακιζεται χωρις αιτιολογημενο δικαστικο ενταλμα, που πρεπει να επιδοθει τη στιγμη που γινεται η συλληψη η η προφυλακιση (πειτε το αυτο στα ατομα που μαζευονται απο τις επιχειρησεις σκουπα και τις εφοδους σε στεκια). Εξαιρουνται αυτοφωρα εγκληματα
2. Οποιος συλλαμβανεται για αυτοφωρο εγκλημα η με ενταλμα προσαγεται στον αρμοδιο ανακριτη το αργοτερο μεσα σε 24 ωρες απο την συλληψη, αν ομως η συλληψη εγινε εξω απο την εδρα του ανακριτη, η προσαγωγη γινεται μεσα στον απολυτως αναγκαιο χρονο για τη μεταγωγη του. Ο ανακριτης οφειλει, μεσα σε τρεις μερες απο την προσαγωγη, ειτε να απολυσει τον συλληφθεντα ειτε να εκδωσει ενταλμα φυλακισης. Η προθεσμια αυτη παρατεινεται για 2 μερες αν το ζητησει αυτος που εχει προσαχθει...
3. Οταν περασει απρακτη καθεμια απο τις δυο αυτες προθεσμιες, καθε δεσμοφυλακας η αλλος, ειτε πολιτικος υπαλληλος ειτε στρατιωτικος, στον οποιο εχει ανατεθει η κρατηση εκεινου που εχει συλληφθει, οφειλει να τον απολυσει αμεσως. Οι παραβατες τιμωρουνται για παρανομη κρατακρατηση και υποχρειουνται να επανορθωσουν καθε ζημια που εγινε στον παθοντα και να τον ικανοποιησουν για ηθικη βλαβη με χρηματικο ποσο, οπως ο νομος οριζει.
4. Νομος οριζει το ανωτατο οριο διαρκειας της προφυλακισης, που δεν μπορει να υπερβει το ενα ετος στα κακουργηματα και τους εξι μηνες στα πλημμεληματα. Σε εντελως εξαιρετικες περιπτωσεις τα ανωτατα αυτα ορια μπορουν να παραταθουν για εξι μηνες και τρεις μηνες, αντιστοιχα, με αποφαση του αρμοδιου δικαστικου συμβουλου.

**Αρθρο 5α
1. Καθενας εχει δικαιωμα στην πληροφορηση, οπως ο νομος οριζει. Περιορισμοι στο δικαιωμα αυτο ειναι δυνατον να επιβληθουν μονο με νομο  μονο εφοσον ειναι απολυτως αναγκαιοι και δικαιολογουνται για λογους εθνικης ασφαλειας, καταπολεμησης του εγκληματος η προστασιας δικαιωματων και συμφεροντων τριτων. (σ.σ. Υπερβολικα παραθυρακια νμζ)
2. Καθενας εχει δικαιωμα συμμετοχης στην κοινωνια της πληροφοριας. Η διευκολυνση της προσβασης στις πληροφοριες που διακινουνται ηλεκτρονικα, καθως και της παραγωγης, ανταλλαγης και διαδοσης τους αποτελει υποχρεωση του κρατους, τηρουμενων παντα των εγγυησεων των αρθρων 9, 9Α και 19.

Αρθρο 7
1. Εγκλημα δεν υπαρχει ουτε ποινη επιβαλλεται χωρις νομο που να ισχυει πριν απο την τελεση της πραξης και να οριζει τα στοιχεια της. Ποτε δεν επιβαλλετε ποινη βαρυτερη απο εκεινη που προβλεποταν κατα την τελεση της πραξης.
2. Τα βασανιστηρια, οποιαδηποτε συματικη κακωση, βλαβη υγειας, η ασκηση ψυχολογικης βιας, καθως και καθε αλλη προσβολη της ανθρωπινης αξιοπρεπειας απαγορευονται και τιμωρουνται, οπως οριζει ο νομος. (σ.σ. πειτε το στους δεκαδες προσαχθεις και συλληφθεντες που τρωνε ξυλο απο τα οργανα της ταξης)
3. Η γενικη δημευση απαγορευεται. Θανατικη ποινη για πολιτικα εγκληματα δεν επιβαλεται, εκτος αν ειναι συνθετα. (σ.σ. δλδ πως συνθετα?)
...

Αρθρο 9
1. Η κατοικια του καθενος ειναι ασυλο. Η ιδιωτικη και οικογενειακη ζωη του ατομου ειναι απαραβιαστη. Καμια ερευνα δεν γινεται σε κατοικια, παρα μονο οταν και οπως οριζει ο νομος και παντοτε με την παρουσια εκπροσωπων της δικαστικης εξουσιας.
...

Αρθρο 11
...
2. Μονο στις δημοσιες υπαιθριες συναθροισεις μπορει να παρισταται η αστυνομια. Οι υπαιθριες συναθροισεις μπορουν να απαγορευτουν με αιτιολογημενη αποφαση της αστυνομικης αρχης, γενικα αν εξαιτιας τους επικειται σοβαρος κινδυνος για τη δημοσια ασφαλεια, σε ορισμενη δε περιοχη, αν απειλειται σοβαρη διαταραξη της κοινωνικοοικονομικης ζωης, οπως ο νομος οριζει.
...

Αρθρο 13
...
2. Καθε γνωστη θρησκεια ειναι ελευθερη και τα σχετικα με τη λατρεια της τελουνται ανεμποδιστα υπο την προστασια των νομων. Η ασκηση της λατρειας δεν επιτρεπεται να προσβαλει την δημοσια ταξη και τα χρηστα ηθη. Ο προσηλυτισμος απαγορευεται.
...

Αρθρο 14
1. Καθενας μπορει να εκφραζει και να διαδιδει προφορικα, γραπτα και δια του τυπου τους στοχασμους του τηρωντας τους νομους του κρατους.
2. Ο τυπος ειναι ελευθερος. Η λογοκρισια και καθε αλλο προληπτικο μετρο απαγορευεται.
3. Η κατασχεση εφημεριδων και αλλων εντυπων, ειτε πριν ειτε απο την κυκλοφορια ειτε υστερα απ αυτη, απαγορευεται.
Κατ 'εξαιρεση επιτρεπεται η κατασχεση, με παραγγελια του εισαγγελεα, μετα την κυκλοφορια:
α) για προσβολη της χριστιανικης και καθε αλλης γνωστης θρησκειας.
β) για προσβολη του προσωπου του προεδρου της δημοκρατιας
γ) για δημοσιευμα που αποκαλυπτει πληροφοριες για την συνθεση, τον εξοπλισμο και τη διαταξη των ενοπλων δυναμεων η την οχυρωση της χωρας η που εχει σκοπο τη βιαιη ανατριπη του πολιτευματος η στρεφεται κατα της εδαφικης ακεραιοτητας του κρατους
δ) για ασεμνα δημοσιευματα που προσβαλλουν την δημοσια αιδω, στις περιπτωσεις που οριζει ο νομος. (σ.σ. ελευθερια του λογου αλλα... μην το παραχεσουμε κιολας)

Συνεχιζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: