Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Το συνταγμα της ελλαδας παρτ 2

Αρθρο 15

1. Οι "προστατευτικες" για τον τυπο διαταξεις του προηγουμενου αρθρου δεν εφαρμοζονται στον κινηματογραφο, τη φωνογραφια, τη ραδιοφωνια, την τηλεοραση και καθε αλλο παρεμφερες μεσο μεταδοσης λογου η παραστασης.
2. Η ραδιοφωνια και η τηλεοραση υπαγονται στον αμεσο ελεγχο του κρατους και εχουν σκοπο την αντικειμενικη και με ισους ορους μεταδοση πληροφοριων και ειδησεων, καθως και προϊοντων του λογου και της τεχνης, πρεπει παντως να εξασφαλιζεται η ποιοτικη σταθμη των εκπομπων που επιβαλλει η κοινωνικη αποστολη τους και η πολιτιστικιη αναπτυξη της χωρας, καθως και το σεβασμο της αξιας του ανθρωπου και την προστασια της παιδικης ηλικιας και της νεοτητας.

Αρθρο 16

1. Η τεχνη και η επιστημη, η ερευνα και η διδασκολια ειναι ελευθερες η αναπτυξη και η προαγωγη τους αποτελει υποχρεωση του Κρατους. Η ακαδημαϊκη ελευθερια και η ελευθερια της διδασκαλιας δεν απαλλασσουν απο το καθηκον της υπακοης στο συνταγμα.
2. Η παιδεια αποτελει βασικη αποστολη του κρατους. και εχει σκοπο την ηθικη, πνευματικη, επαγγελματικη και φυσικη αγωγη των ελληνων, την αναπτυξη της εθνικης και θρησκευτικης συνειδησης και τη διαπλαση τους σε ελευθερους και υπευθυνους πολιτες. (σ.σ. Απο που και ως που η θρησκευτικη συνειδηση αποτελει στοχο της παιδειας? και απο ποτε η θρησκευτικη συνειδηση πηγαινει μαζι με τη διαπλαση ελευθερων και υπευθυνων πολιτων?)
...
4. Ολοι οι ελληνες (σ.σ. μονο αυτοι κανενας αλλος -.-)εχουν δικαιωμα δωρεαν παιδειας, σε ολες τις βαθμιδες της, στα κρατικα εκπαιδευτηρια. Το κρατος ενισχυει τους σπουδαστες που διακρινονται, καθως και αυτους που εχουν αναγκη απο βοηθεια η ειδικη προστασια, αναλογα με τις ικανοτητες τους.
5. Η ανωτατη εκπαιδευση παρεχεται αποκλειστικα απο ιδρυματα που αποτελουν νομικα προσωπα δημοσιου δικαιου με πληρη αυτοδιοικηση. Τα ιδρυματα αυτα τελουν υπο την εποπτεια του κρατους, εχουν δικαιωμα να ενισχυονται οικονομικα απο αυτο και λειτουργουν συμφωνα με τους νομους που αφορουν τους οργανισμους τους.
Ειδικος νομος οριζει οσα αφορουν τους φοιτητικους συλλογους και τη συμμετοχη των σπουδαστων σ αυτους.
...
8. ... Η συσταση ανωτατων σχολων απο ιδιωτες απαγορευεται
...

Αρθρο 20

1. Καθενας εχει δικαιωμα στην παροχη εννομης προστασιας απο τα δικαστηρια και μπορει να αναπτυξει σ αυτα τις αποψεις του για τα δικαιωματα η συμφεροντα του, οπως νομος οριζει.
2. Το δικαιωμα της προηγουμενης ακροασης του ενδιαφερομενου ισχυει και για καθε διοικητικη ενεργεια η μετρο που λαμβανεται σε βαρος των δικαιωματων η συμφεροντων του.

Αρθρο 21

1. Η οικογενεια, ως θεμελιο της συντηρησης και προαγωγης του εθνους, καθως και ο γαμος, η μητροτητα και η παιδικη ηλικια τελουν υπο την προστασια του κρατους.
2. Πολυτεκνες οικογενειες, αναπηροι πολεμου και ειρηνικης περιοδου, θυματα πολεμου, χηρες και ορφανα εκεινων που επεσαν στον πολεμο, καθως και οσοι πασχουν απο ανιατη σωματικη η πνευματικη νοσο εχουν δικαιωμα ειδικης φροντιδας απο το κρατος.
3. Το κρατος μεριμνα για την υγεια των πολιτων και παιρνει ειδικα μετρα για την προστασια της νεοτητας, του γηρατος, της αναπηριας και για την περιθαλψη των απορων.
4. Η αποκτηση κατοικιας απο αυτους που την στερουνται η στεγαζονται ανεπαρκως αποτελει αντικειμενο ειδικης φροντιδας του κρατους 
**5 Ο σχεδιασμος και η εφαρμογη δημογραφικης πολιτικης, καθως και η ληψη ολων των αναγκαιων μετρων αποτελει υποχρεωση του κρατους.
**6 Τα ατομα με αναπηριες εχουν δικαιωμα να απολαμβανουν μετρων που εξασφαλιζουν την αυτονομια, την επαγγελματικη ενταξη και τη συμμετοχη τους στην κοινωνικη, οικονομικη και πολιτικη ζωη της χωρας.


**Αρθρο 22

1. Η εργασια αποτελει δικαιωμα και προστατευεται απο το κρατος, που μεριμνα για τη δημιουργια συνθηκων απασχολησης ολων των πολιτων και για την ηθικη και υλικη εξυψωση του εργαζομενου αγροτικου και αστικου πληθυσμου.
Ολοι οι εργαζομενοι, ανεξαρτητα απο φυλο η αλλη διακριση, εχουν δικαιωμα ισης αμοιβης για παρεχομενη εργασια ισης αξιας.
2. Με νομο καθοριζονται οι γενικοι οροι εργασιας, που συμπληρωνονται απο τις συλλογικες συμβασεις εργασιας συναπτομενες με ελευθερες διαπραγματευσεις και, αν αυτες αποτυχουν, με τους κανονες που θετει η διαιτησια.
3. Νομος οριζει τα σχετικα με τη συναψη συλλογικων συμβασεων εργασιας απο τους δημοσιους υπαλληλους και τους υπαλληλους οργανισμων τοπικης αυτοδιοικησης η αλλων νομικων προσωπων δημοσιου δικαιου.
4 Οποιαδηποτε μορφη αναγκαστικης εργασιας απαγορευεται.
Ειδικοι νομοι ρυθμιζουν τα σχετικα με την επιταξη προσωπικων υπηρεσιων σε περιπτωση πολεμου η επιστρατευσης η για την αντιμετωπιση αναγκων της αμυνας της χωρας η επειγουσας κοινωνικης αναγκης απο θεομηνια η αναγκης που μπορει να θεσει σε κινδυνο την δημοσια υγεια, καθως και τα σχετικα με την προσφορα προσωπικης εργασιας στους οργανισμους τοπικης αυτοδιοικησης για την ικανοποιηση τοπικων αναγκων.
5. Το κρατος μεριμνα για την κοινωνικη ασφαλιση των εργαζομενων, οπως νομος οριζει.

Αρθρο 23

1. Το κρατος λαμβανει τα προσηκοντα μετρα για την διασφαλιση της συνδικαλιστικης ελευθεριας και την ανεμποδιστη ασκηση των συναφων μ αυτη δικαιωματων εναντιων καθε προσβολης τους , μεσα στα ορια του νομου.
2. Η απεργια αποτελει δικαιωμα και ασκειται απο τις νομιμα συστημενες συνδικαλιστικες οργανωσεις για τη διαφυλαξη και προαγωγη των οικονομικων και εργασιακων γενικα συμφεροντων των εργαζομενων.
Απαγορευεται η απεργια με οποιαδηποτε μορφη στους δικαστικους λειτουργους και σ αυτους που υπηρετουν στα σωματα ασφαλειας. Το δικαιωμα της προσφυγης σε απεργια των δημισιων υπαλληλων και των υπαλληλων της τοπικης αυτοδιοικησης και των νομικων προσωπων δημοσιου δικαιου, καθως και του προσωπικου των καθε μορφης επιχειρησεων δημοσιου χαρακτηρα η κοινης ωφελειας, που η λειτουργια τους εχει ζωτικη σημασια για την εξυπηρετηση βασικων αναγκων του κοινωνικου συνολου, υποκειται στους συγκεκριμενους περιορισμους του νομου που το ρυθμιζει. Οι περιορισμοι αυτοι δεν μπορουν να φθασουν εως την καταργηση του δικαιωματος της απεργιας η την παρεμποδιση της νομιμης ασκησης του.

Αρθρο 24

**1. Η προστασια του φυσικου και πολιτιστικου περιβαλλοντος αποτελει υποχρεωση του κρατους και δικαιωμα του καθενος. Για τη διαφυλαξη του το κρατος εχει υποχρεωση να παιρνει ιδιαιτερα προληπτικα η κατασταλτικα μετρα στο πλαισιο της αρχης της αειφοριας. Νομος οριζει τα σχετικα με την προστασια των δασων και των δασικων εκτασεων. Η συνταξη δασολογιου συνιστα υποχρεωση του κρατους. Απαγορευεται η μεταβολη του προορισμου των δασων και των δασικων εκτασεων, εκτος αν προεχει για την εθνικη οικονομια η αγροτικη εκμεταλλευση η αλλη τους χρηση, που την επιβαλλει το δημοσιο συμφερον.
**2. Η χωροταξικη αναδιαρθρωση της χωρας, η διαμορφωση, η αναπτυξη, η πολεοδομηση και η επεκταση των πολεων και των οικιστικων γενικα περιοχων υπαγεται στη ρυθμιστικη αρμοδιοτητα και τον ελεγχο του κρατους, με σκοπο να εξυπηρετειται η λειτουργικοτητα και η αναπτυξη των οικισμων και να εξασφαλιζονται οι καλυτεροι δυνατοι οροι διαβιωσης.
Οι σχετικες τεχνικες επιλογες και σταθμισεις γινονται κατα τους κανονες της επιστημης. Η συνταξη εθνικου κτηματολογιου συνιστα υποχρεωση του κρατους.
...

Αρθρο 25

**1. Τα δικαιωματα του ανθρωπου ως ατομου και ως μελους του κοινωνικου συνολου και η αρχη του κοινωνικου κρατους δικαιου τελουν υπο την εγγυηση του κρατους. Ολα τα κρατικα οργανα υποχρεουνται να διασφαλιζουν την ανεμποδιστη και αποτελεσματικη ασκηση τους. Τα δικαιωματα αυτα ισχυουν και στις σχεσεις μεταξυ στις οποιες προσιδιαζουν. Οι καθε ειδους περιορισμοι που μπορουν κατα το συνταγμα να επιβληθουν στα δικαιωματα αυτα πρεπει να προβλεπονται ειτε απευθειας απο το συνταγμα ειτε απο το νομο, εφοσον υπαρχει επιφυλαξη υπερ αυτου και να σεβονται την αρχη της αναλογικοτητας.
2. Η αναγνωριση και η προστασια των θεμελιωδων και  απαραγραπτων δικαιωματων του ανθρωπου απο την πολιτεια αποβλεπει στην πραγματωση της κοινωνικης προοδου μεσα σε ελευθερια και δικαιοσυνη.
3. Η καταχρηστικη ασκηση του δικαιωματος δεν επιτρεπεται.
4. Το κρατος δικαιουται να αξιωνει απο ολους τους πολιτες την εκπληρωση του χρεους της κοινωνικης και εθνικης αλληλεγγυης.

Συνεχιζεται...

Σημ. Αναφερω μονο τα κομματια του συνταγματος που δεν εφαρμοζονται (ενω θα πρεπε) και σ αυτα που πρεπει να αλλαχθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: