Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Ελλαδα: μια απεραντη χωματερη

Τα στοιχεια του νεοελληνα ειναι γνωστα δν θα τα αναλυσω σ αυτο το ποστ. Το θεμα ειναι οτι αυτα τα στοιχεια ειναι αυτα που εχουν φερει την Ελλαδα σ αυτο που ειναι σημερα. Τι κι αν καποιες τσιριχτες φωνες φωναζουν για το αρχαιο πνευμα το αθανατο (βλ. Αδωνη), στην πραγματικοτητα αυτο εχει πεθανει προ πολλου.
Ας αναλυσουμε την σταση του ελληνα απεναντι στην χωρα του, στον τοπο που αγαπα, στο περιβαλλον και στον συνανθρωπο του, οχι ομως στο πολιτικο κομματι αλλα στο κομματι του πολιτισμου.
Ο πολιτισμος του ελληνα εχει ως εξης:
Δεν με ενδιαφερει αν ο αλλος δν καπνιζει αρκει να μην μου στερει την ελευθερια μου να καπνιζω εγω
Δεν με ενδιαφερει το οτι θα πεταξω το σκουπιδι μου κατω, και οχι στα σκουπιδια, αλλα με ενοχλει και επαναστατω οταν ο δημος μου θελει να κανει μια νεα χωματερη.
Δεν με ενδιαφερει οτι θα χτισω παρανομα ενα σπιτι-ξενοδοχειο-επιχειρηση, αλλα με εκνευριζει οταν καιγονται δασικες εκτασεις για χαρη των καταπατητων.
Δεν θελω να εχω δρομους γεματους σκουπιδια αρκει να βρεθει ενα χωραφακι που θα μαζεψει ολα τα εγκαταλελειμενα και ολα τα μπαζα και σκουπιδια που δν μπορει να μαζεψει ο δημος και ας ειναι κοντα σε δασος και επικινδυνα για φωτια.
Αυτος ειναι ο νεοελληνας + πολλα ακομα. Και ερχομαι στο θεμα μου που αυτο ειναι το θεμα της καθαριοτητας. Στην ελλαδα η καθαριοτητα πασχει. Οχι μονο απο αποψη εξοπλισμου αλλα και απο αποψη απορριψης αποβλητων. Ενω ολη η Ευρωπαικη ενωση χρησιμοποιει την ανακυκλωση, στην Ελλαδα αυτος ο τροπος διαχειρισης σκουπιδιων κρατησε 1-2 χρονια, κι αυτα αργοπορημενα, και μετα αρχισε να αξαφανιζεται. Και αυτο διοτι οι τοπικοι αρχοντες αποφασισαν οτι ειναι ασυμφορο για τον καθε δημο χωρις καν να δουν τα μελλοντικα οφελη η διαφορετικα σχεδια. Ηδη υπαρχουν μοναδες περισυλλογης απορριματων που παραγουν απ αυτα ηλεκτρικη ενεργεια στις "πολιτισμενες" χωρες. Σκεφτειτε λοιπον τι θα γινοταν αν περα απο την ΔΕΗ και τα φωτοβολταικα που αρχιζουν σιγα σιγα να ξεπηδουν, υπηρχε μια μοναδα που να καταπινει σκουπιδια και να τα μετατρεπει σε ενεργεια.
Ομως το βασικο προβλημα της καθαριοτητας ειναι ο ιδιος ο ΕΛ-ληνας (οπως λεει και ο "φιλος" μας ο δημοσθενης), αυτο το ειδος ανθρωπου, που τελικα φαινεται να εχει ερθει απο αλλο πλανητη και νομιζει οτι μπορει να κανει οτι θελει σε βαρος των αλλων και του περιβαλλοντος (και για να μην παρεξηγηθω απο εναν φιλο, δν γενικευω μιλαω για την πλειοψηφια). Καθε κινηση μας μετραει, απο το να πεταξουμε τη γοπα στο δρομο μεχρι το να πεταει η καθε κατασκευαστικη-η μη- εταιρια τα μπαζα και τα αποβλητα της οπου βρει, ας ειναι και δαση. Εχει γεμισει η ελλαδα με αυτοσχεδιες χωματερες οπου ο καθενας πεταει ο,τι θελει και δν μπορει να το απορριψει αλλιως-μεσω της νομιμης οδου.
Χαρακτηριστικα παραδειγματα ειναι δρομος θεσσαλονικης-Σινδου στον γαλλικο ποταμο, καθως και σε δρομους της ροδου οπου δεξια και αριστερα σιγουρα θα δεις μπαζα, ενω δεν ειναι λιγα τα κτηματα σε δασικες περιοχες που ειναι γεματα απο παλιοσιδερα και εγκαταλελειμμενα αυτοκινητα, καθως και καθε λογης σκουπιδια. Ενα αλλο παραδειγμα, πιο επικινδυνο αυτη τη φορα ειναι η θρασυτητα καποιων (δν μπορων να πω αυτη τη στιγμη ονοματα) που ενω ρωτησαν την αρμοδια αρχη για την απορριψη καποιων χημικων ουσιων και τους απαντησαν οτι αυτα δν μπορουν να πανε στα ΧΥΤΑ Ροδου, εκεινοι με απιστευτο θρασος καμουφλαρισαν τα εν λογω χημικα και τα πεταξαν εκει αγνοωντας την ασφαλεια των εργαζομενων του ΧΥΤΑ. Αποτελεσμα? Το εν λογω χημικο με το που εφτασε στο κυτταρο του ΧΥΤΑ απο την υψηλη θερμοκρασια πηρε φωτια η οποια επεκταθηκε στα υπολοιπα-ασκεπαστα ως εκεινη τη στιγμη-απορριματα, ενω καποιοι χειριστες μηχανηματων που πηγαν να την σβησουν επαθαν εγκαυματα απο τα αερια.
Καταληγουμε λοιπον στο οτι αν δεν αλλαξει η σταση μας ως προς το περιβαλλον και τον τοπο που ζουμε, τοτε δεν σωζομαστε. Αν δν εκμεταλευτουμε την τεχνολογια που μας επιτρεπει ακομα και απο τα σκουπιδια να κερδιζουμε καποια χρηματα, η εστω να εξοικονομουμε καποια τοτε η ελλαδα δν θα μεινει μονο στο ΔΝΤ αλλα θα φτασει και στην καταστροφη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: