Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Υπ. Παιδεια και Θρησκευματων

Ειναι η πρωτη αναρτηση που γραφω και αφορα την θρησκεια και την επιβολη της.
Θα αρχισω με μια αναφορα σε μια ερευνα που εκανε ενας αλλος blogger (δυστυχως δν θυμαμαι ονομα και ιστολογιο καθως το ειδα αρκετα παλια) και ειχε "ανακαλυψει" οτι σε καμια αλλη χωρα, ακομα και σ αυτες που θεωρουνται τριτοκοσμικες, η παιδεια δεν συνδεεται με την θρησκεια οπως γινεται σ αυτην την χωρα.
Γιατι στο διαολο πρεπει να λεγεται Υπ. παιδειας ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ? Απο που και ως που η εκπαιδευση συνδεεται με την θρησκεια και συγκεκριμενα με τον χριστιανισμο και τον προσυλητισμο των μαθητων σ αυτον? Τι αλλο θα μπορουσε να σημαινει το να παιρνεις ενα παιδι που ακομα δεν καταλαβαινει τι γινεται γυρω του και του λες οτι ο Θεος ειναι αυτο, ο Θεος ειναι το αλλο και στην ουσια του μπηγεις καλα μεσα στο μυαλο οτι ΚΑΙ υπαρχει θεος ΚΑΙ ειναι αυτος που σου παρουσιαζουν ΚΑΙ πρεπει να τον αγαπας, να προσευχεσαι, να εχεις την συμπεριφορα που συμφωνα μ αυτον (της εκκλησιας δλδ) ειναι η σωστη, οτι ΕΚΕΙΝΟΣ σ αγαπαει αλλα αν δεν κανεις αυτο που θελει θα πας στην ΚΟΛΑΣΗ.
Να μην μιλησω για την υποχρεωση στον σταυρο ΚΑΘΕ πρωι πριν αρχισει το μαθημα.
Εγω εχω μια καλυτερη λυση: Γιατι δν το λεμε υπ. παιδειας και χριστιανισμου, να μην μπερδευομαστε ρε αδερφε.
Ας κοψουμε λοιπον το υποκριτικο οτι στην ελλαδα υπαρχει ανεξιθρησκεια μια και καλη. Γιατι αν πραγματικα ισχυε το μαθημα των θρησκευτικων θα ειχε καταργηθει προ πολλου στο δημοτικο και το γυμνασιο και θα γινοταν επιλογης στο λυκειο, ενω παραλληλα θα αλλαζε και τελειως μορφη: θα μιλουσε ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις θρησκειες και οχι μονο μια μικρη αναφορα στην τριτη λυκειου οπως γινεται σημερα και κανεις δεν δινει σημασια λογω πανελληνιων.
(Για να εκφρασω την ΓΝΩΜΗ μου για τις θρησκειες, παραθετω το παρακατω βιντεο)


Η θρησκεια λοιπον, ενα τοσο αμφιλεγομενο θεμα, δν εχει καμια σχεση με την εκπαιδευση. Τελος στον θρησκευτικο-χριστιανικο προσυλητισμο...