Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κι αν ειμαι ροκ, μην με φοβασαι

 Τι ειναι ροκ???
Ας πω πρωτα τι δεν ειναι ροκ.
Ροκ δν ειναι:
Τα πολλα λεφτα, τα φαντεζι και η πολυτελης ζωη. Απο τη στιγμη που Rolling stones εγιναν ειδωλα και αποφασισαν να κανουν ακομα και δικη τους δισκογραφικη για να τα τσεπωνουν ολα αυτοι σταματησαν να ειναι ροκ. Δεν λεω καλα κομματακια βγαλανε και διαχρονικα αλλα ροκ δν εισαι μονο στην μουσικη εισαι και στον τροπο ζωης.
Ροκ δν ειναι η κοκα. Ναι οκ ροκ σημαινει να κανεις οτι θες αλλα με ορια. Πιο ροκ εισαι οταν σεβεσαι τους αλλους αλλα και πανω απ ολα τον ιδιο σου τον εαυτο. Αρα ροκ δν ειναι ο Τζαγκερ (πλεον) ουτε ο Axel Rose. Ο Μορισον απο την αλλη δικαιολογειται γτ ετσι του ερχοταν εμπνευση :Ρ και δν το εκανε τοσο απο ποζερια.
Ροκ επισης δν ειναι το ροκ ντυσιμο. Ροκ ειναι κατι πιο βαθυ, ειτε φορας gucci ειτε σκισμενα τζινακια και μαλλι μεχρι τον κωλο.
Ροκ επισης δν ειναι τα groupies. Δεν ειναι το πιανω μια ηλεκτρικη και παιζω ενα οποιοδηποτε κομματι. Αλλο το παιζω (ενα κομματι) ροκ και αλλο ειμαι ροκ. Ροκ δεν ειναι ο χ"γιαννης (παρολο που στο Μεγγα ετσι λεγανε), ροκ δεν ειναι ο Στρατης, ροκ δν ειναι ο Δαντης (παρολο που προσπαθει και το παιζει πολυ) κτλ κτλ.
τι ειναι το ροκ.
Ισως να μην ξερω κι εγω ακριβως. Το Ροκ ειναι εκφραση. Το να κανω αυτο που θελω αλλα οχι εις βαρος των αλλων. Ροκ ειναι το να δημιουργω κατι δικο μου και το υποστηριζω. Δεν αντιγραφω απο κανεναν και δν επαναλαμβανω επιτυχημενη συνταγη, ακομα και αν οδηγησουν ολα τα παραπανω στην καταστροφη. Ισως το ροκ να ειναι η πραγματικη μαγκια. Για να εισαι ροκ πρεπει να το γουσταρεις τρελα. Και για ο,τι γουσταρεις τρελα να εκανες τα παντα με οποιοδηποτε κοστος, το μοναδικο κοστος που θα μπορουσες να βαλεις πανω απ αυτο να ειναι μονο για να κανεις κατι που το γουσταρεις ακομα πιο τρελα. Ροκ ειναι ο ασυμβιβαστος, που θα λεγε και ο Παυλος.
Το πραγματικο ροκ ειναι ελευθερο. Δεν το περιοριζουν ουτε δισκογραφικες, ουτε πολιτικες ιδεολογιες, ουτε οι επιτυχιες, ουτε η πραγματικη μουσικη του αξια. Μπορει ενα κομματι μουσικα να ειναι ψιλομαπα, αλλα να ειναι τοσο αυθεντικο και να μιλαει τοσο πολυ στην καρδια του αλλου που να ειναι πιο ροκ και ωραιο και απο την πιο ακριβοπληρωμενη παραγωγη με μουσικους που ο καθενας εχει καμια 50αρια πτυχια μουσικης. Το ροκ δεν διδασκεται στα ωδεια. Δεν εχει κανονες.
"Εν κατακλειδι" το ροκ ειναι αναρχικο, δν ακολουθει καμια αρχη περα απο την εμπνευση του δημιουργου.

Υ.Γ. Τη στιγμη που γραφω εχω βαλει στο winamp την δισκογραφια του Ζαπα, αυτο δν με κανει ροκ.



Ναι ο Παυλος και ο Μπαμπης ηταν-ειναι ροκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: