Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Βαση του 10

Η βαση του 10 απο την ψηφιση της μεχρι και τωρα της καταργησης της ειναι απλα ενα κουκουλωμα των προβληματων του συστηματος παιδειας. Προφανως και το προβλημα του συστηματος δν ειναι (μονο) το τι (μα8ησιακου) επιπεδου φοιτητες μπαινουν στην τριτοβαθμια εκπαιδευση αλλα και η ελειψη υποδομων και χρηματοδοτησης.
Ομως και η βαση του 10 ηταν ενα βημα. Το να μην μπορει ενας φοιτητης να περασει εστω κι αυτη τη βαση ειναι τραγικο. Δν μπορει να ανταπεξελθει ετσι και αλλιως στις απαιτησεις του πανεπιστημιου. Θα καταντησει ενας ακομα αιωνιος φοιτητης που απλα σερνεται στους χωρους της σχολης του και δν προκειται να τελειωσει ποτε. Αλλωστε δν μπορουν ολοι να μπουν σε σχολες της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης. Καποιοι πρεπει να γινουν εργατες, καποιοι πρεπει να κανουν καποιες αλλες δουλειες. Υπαρχουν και εναλλακτικες επιλογες οπως τα ΙΕΚ, οι σχολες του ΟΑΕΔ καθως και τα επαλ και ΤΕΕ.
Η καταργηση-μειωση της βασης απο 10 σε 8 ειναι αλλη μια λαικιστικη κινηση την οποια ειχε υποσχεθει προεκλογικα η κυβερνηση και σκοπο εχει να θολωσει τα νερα. Το οτι δν εφερε αποτελεσματα αυτη η ρυθμιση δειχνει οτι δεν εχει να κανει μονο με τους φοιτητες αλλα με ολο το πασχον συστημα. Εδω ερχεται και το θεμα με τα ιδιωτικα κολλεγια. Αν στην πραγματικοτητα τα δημοσια πανεπιστημια εκαναν αυτο που επρεπε στο επιπεδο που επρεπε τοτε δν θα ειχε κανενας αποφοιτος τους τον φοβο του αποφοιτου απο ιδιωτικη σχολη.
Αυτο σημαινει οτι δν πρεπει να κυνηγαμε αυτα τα ψιλοπραγματα για να τα καταργησουμε. Αλλα πρεπει να ζηταμε τα αυτονοητα, δλδ αξιοπρεπες συστημα εκπαιδευσης. Και να σταματησουμε επιτελους να ακουμε καθε λαικιστικο "αριστερο" κομμα-παραταξη που υποτιθεται ειναι με τον λαο, που βγαινει και φωναζει για γελοια θεματα οπως ΚΕΣ και βαση του 10, οπως δλδ τους εχουν δασκαλεψει και εχουν οι ιδιοι παπαγαλισει, ενω παραλληλα οι σχολες εχουν γεμισει με κομματοσκυλα. Απο την στιγμη που αυτα τα κομματοσκυλα εχουν κονε με τον καθε καθηγητακο (μερικες φορες πεφτουν και εκβιασμοι) για να περναει το μαθημα του, ενω εσυ πρεπει να ξεκωλοθεις να διαβαζεις μπας και γραψεις λιγο πανω απο 5. Απο τη στιγμη που ο καθε καθηγητης κανει οτι του καπνισει αδιαφοροντας για τους φοιτητες του. Απο τη στιγμη που το πανεπιστημιο δν καλυπτει ουτε τα βασικα απο εξοπλισμο (μην μιλησουμε για εστιες και λεσχες).
Αν λοιπον ειχαμε ολα τα αλλα και το μονο προβλημα μας ηταν η βαση του 10 η τα ΚΕΣ τοτε δν θα ηταν καν προβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: