Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τι οριζουμε οικονομικο σκανδαλο???


Μηπως ειναι τα χρηματα που παιρνουν οι πολιτικοι απο διαφορες εταιριες και μεγαλοεπιχειρηματιες για διαφορες βρωμοδουλειες? Ειναι μηπως οι μετοχες "φουσκες" στο χρηματιστηριο? Η μηπως οι "απατεωνιες" σε offshore εταιριες?
Πολλοι θα πουν και τα 3, ισως ολοι. Στην πραγματικοτητα δεν μπορεις να κατηγορησεις καποιον, για οικονομικο σκανδαλο, αν εχει αναμιχθει στις 2 τελευταιες περιπτωσεις και αυτο διοτι οποιος καταφερει και βγαλει λεφτα μ αυτες τις μεθοδους απλα εκμεταλλευεται το συστημα και το πως εχει στηθει για να υπηρετει συγκεκριμενα συμφεροντα.
Το ιδιο το χρηματιστηριο ειναι μια φουσκα απο μονο του. Ο τροπος που οι "μετοχες" (οπως και αν οριζονται αυτες) παιρνουν η χανουν αξια, με εναν τροπο αυθαιρετο και πολλες φορες μαγικο, ειναι απο μονος του μια φουσκα. Το οτι μονο μια "ειδηση" μπορει να μετατρεψει μια υπερτιμημενη μετοχη σε μια αποτυχια και μια επιχειρηση σε μια σειρα για ανεργια στον ΟΑΕΔ.
Οσο για τις offshore, υπαρχουν πολυ συγκεκριμενοι λογοι που υπαρχουν αυτες οι τρυπες και οι διευκολυνσεις. Καποιον υπηρετουν και καποιοι βγαζουν πολλα χρηματα μ αυτον τον τροπο, ειναι μερος του συστηματος οποτε δεν μπορει να θεωρηθει παρανομο.
Εδω ειναι που τιθεται το θεμα της ηθικης, το πως θα βγουν αυτα τα χρηματα και ποιον θα βλαψεις για να γινεις πλουσιος. Σε εναν κοσμο ομως που δεν εχει ηθικη, ο καθενας σκεφτεται την παρτη του και πως θα σε εκμεταλλευτουν ειναι δυσκολο για καποιον να σκεφτει την ηθικη.
Αυτος ομως που θα καταφερει να σκεφτει με βαση την ηθικη δεν θα ειναι κοροιδο ομως, ουτε ηλιθιος, θα ειναι καποιος που σκεφτεται το κοινο καλο και οχι μονο την παρτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: