Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

H βρωμια του μαυρου χρυσου.

Ενα επαγγελμα που η βρωμια του φαινεται αλλα δυστυχως δν μπορουμε να την αποφυγουμε ειναι το επαγγελμα του βενζινοπωλη. Οι καταγγελιες για εξαπατηση των πελατων στην ποσοτητα και στην τιμη της βενζινης ειναι πολλες, που μερικες φορες νιωθεις μαλακας που δεν μπορεις να κανεις κατι γι αυτο. Καλως η κακως ειμαστε ολοι εξαρτημενοι απ αυτους και δεν φαινετε κατι εναλλακτικο στο αμεσο μελλον. Ειναι χαρακτηριστικο οτι η ιδια η ενωση των βενζινοπωλων ανακοινωσε οτι πανω απο το 50% των βενζιναδικων κλεβουν στην αντλια. Μαλιστα η ιδια ενωση "εδωσε" τον τροπο της απατης.
Το θεμα ειναι ομως περισσοτερο το οτι δεν μπορουμε να το αποφυγουμε. Παρολο που η τιμη του βαρελιου στην πραγματικοτητα δεν αλλαζει αισθητα και η παραγωγη των βαρελιων κανονικα θα επρεπε να επηρεαζει την τιμη μονο μακρυπροθεσμα, τα αντανακλαστικα των βενζινοπωλων ειναι σε καλη κατασταση οταν προκειται για την αυξηση των τιμων οταν ομως η τιμη πεφτει διεθνως η τιμη παραμενει ιδια με την δικαιολογια οτι τα αποθεματα ειναι για 6 μηνες.
Το προβλημα ομως δεν βρισκεται μονο εκει. Η εξαρτηση απο το πετρελαιο κινησης ειναι δυστυχως αναποφευκτη αφου εχουμε στηριξει την ζωη μας και την αναπτυξη μας σ αυτο. Στην εκμεταλευση του μαυρου χρυσου στηριζεται μια τεραστια οικονομια και πολλες επιχειρησεις, με αποτελεσμα οχι μονο την χρηση αθεμιτου ανταγωνισμου σε βαρος της ασφαλειας και της ποιοτητας (βλ την καταστροφικη διαρροη στον κολπο του μεξικου απο εκρηξη σε εξεδρα εξορυξης της BP), την κατανομη του πλουτου σε λιγους, την καταστροφη του περιβαλλοντος αλλα και την χρηση εκβιασμου σε εταιριες και πολιτικους που ακολουθουν διαφορετικη πολιτικη. Χαρακτηριστικο ειναι το παραδειγμα αυτοκινητοβιομηχανιας που απεσυρε απο την παραγωγη ηλεκτροκινητο οχημα λογω οικονομικων συμφεροντων πετρελαικης εταιριας, ενω δεν ειναι λιγες φορες που πολεμικες συρραξεις γινονται για χαρη του.
Πρεπει να προβληματιστουμε λοιπον, αξιζει ολη αυτη η ταλαιπωρια, η κοροϊδια και η εκμεταλλευση του φυσικου περιβαλλοντος, αλλα και πολλων ανθρωπων, με αποτελεσμα την καταστροφη του περιβαλλοντος,της ζωης πολλων ανθρωπων και την υποβαθμιση της σε πολλους περισσοτερους, μονο και μονο για να μην ξεβολευτουμε λιγακι? Στην τελικη θα εχουμε ολοι οφελος καθως σταδιακα η τιμη του πετρελαιου θα πεσει, οι αυτοκινητοβιομηχανιες θα επενδυσουν περισσοτερα στα οικολογικα μοντελα, συμβαλλοντας κι αυτες στην καλυτερη οικονομικη μας κατασταση, ενω η κατασταση του περιβαλλοντος θα καλυτερεψει.
Στο χερι μας ειναι να κανουμε την ζωη μας καλυτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: