Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Καταληψεις

Ας μιλησουμε λιγο για τις καταληψεις και ας τις διαχωρισουμε κιολας.
Καταληψεις σε δημοσια κτιρια που θα καταντουσαν επιχειρησεις.
Ειχα την τυχη να βρεθω στην καταληψη δελτα για τα 3 χρονια "γενεθλιων". Ενας πολυ ωραιος χορος που πραγματικα ηταν ανεκμεταλλευτος πριν απ αυτη την καταληψη. Αυτος ο χωρος εκτος απο μεσο αντιδρασης και εναντιωσης προς την ιδιωτικοποιηση των εστιων και του προεδρου του τει, ειναι ενας χωρος κοινωνικοποιησης και πολιτικοποιησης. Παρολο που δν ανεβηκα στους πανω οροφους και εμεινα στον πρωτο μπορω να πω οτι οι "αλητες" αναρχικοι κανανε πολυ καλη δουλεια και οντως αυτη η καταληψη ειχε σοβαροτατο λογο που εγινε καθως αυτο το δημοσιο κτηριο θα κατεληγες ειτε ερηπιο ειτε στα χερια ιδιωτη να το νοικιαζει οπως θελει και με οτι κριτηρια θελει αυτος. Παροτι το κτηριο αυτο κριθηκε απο τον προεδρο του τει ακαταλληλο για στεγαση (σ.σ. ηταν οι εστιες του τει θεσσαλονικης) και ασυμφορο οικονομικα, τελικα λειτουργει αψογα και αυτοδιαχειριστικα. Εχει βιβλιοθηκη, αιθουσα με υπολογιστες, εργαστηρια φωτογραφιας, χαριστικο παζαρι κλπ.  Ενας πραγματικα πολυ καλα οργανωμενος αυτονομος χωρος που δν θα πιστευες οτι θα μπορουσε να δουλεψει. Ειναι πραγματικα σπουδαιο το να υπαρχουν τετοιοι χωροι σε ολη την πολη και δν θα επρεπε να τους περιμενουμε απο τις καταληψεις
Τετοιες καταληψεις υπαρχουν αρκετες στην πολη οπως π.χ. η libertatia στην λεωφορο στρατου και στην Υφανετ.
Καταληψεις σε εκπαιδευτικα ιδρυματα και σχολεια.
Ενα τελειως διαφορετικο ειδος καταληψεων αφου σε αντιθεση με το παραπανω δν προσφερει απολυτως τιποτα εκτος απο μερικες παααρα πολυ σπανιες περιπτωσεις (βλ Πολυτεχνειο 1973). Στα σχολεια γινονται κυριως απο τραμπουκους μαθητες που βαριουνται το μαθημα και θελουν να μην πατανε στο σχολειο χωρις να παιρνουν απουσιες. Εκμεταλευονται την οποιαδηποτε συγκυρια και πολλες φορες τρομοκρατουν για να περασει η "αγωνιστικη" τους αποψη και αποφαση. Χρησιμοποιουνται αιτηματα οπως: εγκαταστασεις σχολειου (που παρολο που σε ολες τις περιπτωσεις ειναι οντως αθλιες, στην πραγματικοτητα κανενας απ αυτους δν ενδιαφερεται πραγματικα αφου υπο αλλες συνθηκες δν θα πατουσαν καν στο σχολειο), καινουργιες τουαλετες, τριγωνικες τυροπιτες (γτ με τις στρογγυλες δν ξερουμε απο που να αρχισουμε) κλπ κλπ.
Στον χωρο του πολυτεχνειου απο την αλλη "αποφασιζονται" απο τις αριστερες παραταξεις (που φυσικα καμια απ αυτες στο πλαισιο που καταθετουν δεν εχουν κατι αλλο απο το "ΚΑΤΑΛΗΨΗ") που καλουν συνελευσεις γι αυτο το θεμα. Στην ουσια αυτο που επιδιωκουν ειναι ειτε να κατεβαινουν σε πορειες χωρις να χανουν μαθηματα, η απλα να μην κανουν μαθημα. Υπαρχουν βεβαια και αυτοι που πραγματικα με το να κανεις καταληψη διεκδικεις δικαιωματα και καλυτερο μελλον για σενα και τη σχολη σου. Για μενα κατι τετοιο θεωρειτε απλα αφελεια. Αν καποιος αρνηθει στην καταληψη, και θελει να κανει μαθημα εστω και με το ζορι, θα θεωρηθει Δαπιτης-δεξιος-φασιστας και σε μερικες περιπτωσεις θα φαει και ξυλο. Δεν ειναι λιγες οι περιπτωσεις που στοχοποιουνται φοιτητες και τους κρεμαται η παραπανω ταμπελα, αν δεν ψηφισουν τα αριστερα πλαισια και ακομα χειροτερα αν ψηφισουν ενα πλαισιο της δαπ, που σε πολλες περιπτωσεις ειναι το ΜΟΝΟ που δν μιλαει για καταληψη (βεβαια ειναι της δαπ αλλα τι να πεις :-P)
Το αποτελεσμα και στους 2 χωρους της εκπαιδευσης ειναι οτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. Το μονο που γινεται ειναι να χανεται μαθημα που στο τελος ειναι εις βαρος των μαθητων, οι καθηγητες χεστηκαν, οι πολιτικοι, που υποτιθεται οτι γι αυτους γινεται το ολο θεμα, επισης χεστηκαν και στο τελος καταληγουμε σε μια φασιστικη πλην "αριστεροκομμουνιστικη" καταληψη απο ατομα που κατα τα αλλα θελουν να αφανισουν τον φασισμο και να υπερασπιστουν το ασυλο. Στην πραξη ομως οι ιδιοι το καταργουν.

1 σχόλιο:

free είπε...

δίκιο έχεις..
η αιώνια παράδοση των καταλήψεων