Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Βια-μη βια

Εχω αναφερθει πολλες φορες στο θεμα της βιας στις διαδηλωσεις και συνεχεια απο μεσα μου σκεφτομαι τι ειναι τελικα σωστο...
Σιγουρα δν ειναι σωστο να παιρνεις παλουκια και να διαλυεις τα παντα στο περασμα σου. Ουτε να πλακωνεις στο ξυλο και να επιτιθεσαι σε αστυνομικους με καλασνικοφ τα βραδυα παιζοντας το ηρωας και επαναστατης. Αυτο ειναι η απιστευτη ανανδρια. Το ιδιο ισχυει και σε οσους την πεφτουν σε οσους δν εχουν την ιδια αποψη μ αυτους.
Αρα πρεπει να πηγαινουμε με τον "σταυρο στο χερι" και παντα ειρηνικα να διαδηλωνουμε χωρις να επιτιθομαστε πουθενα. Να μην προκαλουμε και απλα να λεμε τα αιτηματα μας.
Εχει καποια λογικη αλλα οχι αποτελεσματικοτητα. Μαλλον αποτελεσματικοτητα εχει στο να εκνευριζονται οσοι θελουν να πανε στις δουλειες τους-στον καφε τους-στα ψωνια τους και τους ενοχλουν "αυτοι που κανουν πορειες καθε τρεις και λιγο". Ισως να φταινε και τα καναλια που αν δν γινει της πουτανας δν προκειτε ουτε πλανο να δειξουν, ουτε καν να το αναφερουν και ετσι ο κοσμος δν γνωριζει. Απο την αλλη ομως και οι πολιτικοι που το ξερουν και τους αφορα δν κανουν τιποτα. Μολις ομως δουν μπαχαλο αμεσως στα καναλια.
Αρα τελικα πια ειναι η σωστη λυση? Σιγουρα οχι το αλλο ακρο. Παντα μια ειρηνικη πορεια ειναι καλυτερη απο μια μπουρδελο. Και αυτο διοτι σε συνδιασμο με καταληψεις σε καιρια κτιρια, με απεργιες, με καταληλη ενημερωση και στασεις εργασιας μπορουν να καταφερουν τα παντα. Μπορουν να σταματησουν μια ολοκληρη κοινωνια και αυτο πιστεψτε με ειναι πολυ αποτελεσματικο. Με την ομη βια το μονο που καταφερνεις ειναι να χασεις το δικιο σου και να βαλεις τον εαυτο σου σε μπελαδες με αποτελεσμα να μην μπορεις να αγωνιστεις γι αυτα τα ιδανικα. Απο κει και περα και η ελεγχομενη βια μπορει να εχει καποια αποτελεσματα, αλλα αυτη η στρατηγικη πρεπει να ειναι σωστα οργανωμενη και στοχευμενη.  Και οχι οι στοχοι δν ειναι ουτε τα Α.Τ. ουτε οι μπατσοι.
Οχι μονο σωστα οργανωμενη στους στοχους της επιθεσης αλλα και απο αποψη εξοπλισμου. Και μην παρεξηγησετε οτι το λεω αυτο για τις μολοτοφ, το λεω απο την αποψη της ενδυμασιας και των μασκων. Γιατι καλα ειναι να πολεμας για τα ιδανικα σου και να προσπαθεις να περνας καθε μπλε "εμποδιο" αλλα ενα δακρυγοννο ειναι αρκετο να καταστρεψει καθε προσπαθεια. Καλως η κακως η εξουσια του κρατους ειναι ανικητη μπροστα σε απλους ανθρωπους. Η κρατικη καταστολη εχει οπλα που μπορουν να ξαπλωσουν και να διαλυσουν ενα πληθος σε μερικα λεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: