Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αντισυστημισμος

Το τελευταιο διαστημα στην ελλαδα εχει δημιουργηθει μια νεα μοδα, αυτη του αντισυστημισμου, διοτι οπως καθε καλη κοινωνια που σεβεται τον εαυτο της πρεπει να ειναι και λιγο "αντισυστημικη". Ομως, ακομα και στον αντισυστημισμο υπαρχουν 2 μετρα και 2 σταθμα και δυστυχως στην χωρα μας συνεχιζουν την παραδοση χρονων που στηριζεται στην ψευτοπερηφανια και στην ψευτομαγκια.
Χρονια τωρα και ο τελευταιος ελληνας αυτης της χωρας παραπονιεται για την κατασταση της χωρας το πως καταντησαμε και "γαμω τους πολιτικους, ολοι κρεμασμα θελουν, να καει να καει το μπουρδελο η βουλη". Και οταν του πεις "παλεψε για κατι καλυτερο" θα σου απαντησει:
"και να κατεβω με τους μπαχαλους και να φαω ξυλο? και να κανω οτι κανουν οι κομμουνιστες/αναρχικοι/οπως θελεις πες τους? και τι θα κερδισω?"
Και τα παραπανω δυστυχως ειναι ισως η καλη πλευρα του ελληνα σημερα, γιατι δυστυχως οι περισσοτεροι, και κυριως οι νεοι, δεν δειχνουν να εχουν καταλαβει τι συμβαινει γυρω μας. Ενω αν τους πεις οτι η κατασταση ειναι σκατα θα σου πουν "ελα για ποτο το σαββατο το βραδυ, να γνωρισεις κανενα μουνακι μπας και γαμησεις και σου περασει."
Και εδω ειναι που ερχεται ο ελληνικος αντισυστημισμος. Γιατι καλα ακουγεται η λεξη ομως ειναι δυσκολο να εισαι αντισυστημικος. Ειναι δυσκολο να πας κοντρα στο ρευμα, να αφησεις τα κλαμπ και τα ποτα, ειναι δυσκολο να πας κοντρα στην εξουσια, στους καθηγητες σου, στο αφεντικο, στον μπατσο, στο συστημα. Και επειδη βαριεσαι κιολας θα κανεις κατι πολυ απλο και οπως φαινεται στην κοινωνια μας εξαιρετικα πιασαρικο. Θα τα βαλεις με τους αδυναμους, μαζι με αλλους παντα, σαν κι εσενα, γιατι τι σοι αντισυστημικος εισαι οταν δεν θα εχεις για υπερασπιση αλλους 20 ομοιους σου. Θα αρχισεις να χτυπας μεταναστες, γυναικες, ομοφυλοφιλους, θα τα βαζεις με τους πολιτικους μεσω των τηλεοπτικων παραθυρων, θα σπας παγκους λαικης και θα ταιζεις μονο ελληνες, ασχετα αν ακομα και οι πεινασμενοι σε φτυνουν, ειπαμε εισαι αντισυστημικος εσυ.
Ετσι λοιπον δημιουργηθηκε και η χρυση αυγη. Ενα ματσο, και καλα, αντισυστημικων. συναντησε τους νεοναζι παγανιστες (που λογω εκλογων το παιζουν ορθοδοξοι εθνικιστες) και οι δευτεροι τους χρησιμοποιουν για τα συμφεροντα τους. Και βεβαια σαν καλος αντισυστημικος κραζεις καναλια πολιτικους, συστημα, την βουλη και γινεσαι... βουλευτης. Ολα καλα μεχρι εδω.
Ομως το πραγμα φτανει στο αποκορυφωμα οταν και ο υπολοιπος κοσμος σε θεωρει αντισυστημικο. "Αυτοι θα φοβισουν τους πολιτικους, θα υπερασπισουν την ελλαδα, θα διωξουν τους "λαθρο"(κι αλλη πιασαρικη λεξη) μεταναστες, θα μεγαλωσουν το εθνος, ειναι αντι συστημικοι και ολοι τους φοβουνται".
Βλεπετε ο αντισυστημισμος προσδιοριζεται διαφορετικα οταν του βαλεις μπροστα το επιθετο "ελληνικος", διοτι απο "παλη των αδυναμων εναντια στο συστημα" μεταμορφωνεται σε "παλη των ευνοημενων εναντιων των αδυναμων και των θυματων του συστηματος". Γιατι πως αλλιως θα πεις μια οργανωμενη συμμορια νεοναζι, που απο το συστημα θεωρειται νομιμο πολιτικο κομμα, οταν απο τον νομο απαγερευονται νεοναζιστικα κομματα, οργανωσεις και ρητορικες μισους, αν οχι ευνοημενους;
Βεβαια στο μυαλουδακι του ελληνα αυτο δεν εχει καμια σημασια. Ολοι κοιτανε το προσωπικο τους συμφερον και ολοι κοιτανε να κατηγορησουν τον ξενο και οχι τον ιδιο τους τον εαυτο. Οι ξενοι φταινε για την ανεργια, οι ξενοι φταινε για την κατασταση της χωρας, της υγειας και της εκπαιδευσης. Οχι αυτοι που τοσα χρονια κοιταγαν μονο την παρτη τους. Οχι το πολιτικο συστημα που για να ριξει σταχτη στα ματια του ψηφοφορου (και πλεον οχι πολιτη) εφευρισκει απειλες οπως "υγειονομικη βομβα, εγκληματικοτητα αλλοδαπων, εθνικη αλλοιωση".
Και για να μην παρεξηγηθω, δεν συμφωνω με τον νομο. Δεν θελω ουτε η Χ.Α. να βγει εκτος νομου, ουτε να απαγορευθει η ρητορικη μισους. Ειμαι υπερμαχος της ελευθεριας του λογου και πιστευω οτι ο κοσμος πρεπει να εχει αυτο που του αξιζει, και αν δεν εχει το μυαλο να καταλαβει τι ειναι λαθος και τι σωστο τοτε ακομα και ενα κομμα σαν την χρηση αυγη, ακομα και ο ιδιος ο Χιτλερ, του αξιζει. Ομως στην παρουσα φαση, με τα κυριαρχα πολιτικα κομματα και ΜΜΕ δεν υπαρχει αντιλογος, ο μονος ευνοημενος ειναι η Χ.Α., γιατι οπως φανηκε οταν ηταν στην (προμελετημενη) αφανεια απο τα καναλια χαρ/κε ως αντισυστημικη και βγηκε κερδισμενη, ενω και τωρα που δεν εχει δοθει ουτε μια ευκαιρια σε καποιον σοβαρο ανθρωπο να πει τι πραγματικα ειναι η Χ.Α. και να κανει αντιπαραθεση στα ισα μαζι τους, για να καταλαβουν ολοι οτι αυτο το κομμα δεν εχει ουτε επιχειρηματα ουτε πολιτικη σκεψη, παρα μονο ρητορικη και "ιδεολογια" μισους, παλι κερδισμενη, ΦΑΙΝΕΤΑΙ, να βγαινει. (Η εστω και υποτυπωδης αντιπαραθεση που εγινε μεχρι στιγμης κατεληξε σε ξυλο.)
Αυτο που με εξαγριωνει σαν ανθρωπο ειναι το γεγονος οτι οταν σε καποια πορεια δημιουργηθουν "επεισοδια" αναμεσα σε διαδηλωτες (ειτε αριστερους ειτε αναρχικους) και ματ-τραπεζες-καταστηματα πολυεθνικων-αστυνομικα κεντρα-υπουργεια, ολοι ξαφνικα συμφωνουν με τα καναλια και τους πολιτικους, οτι προκειται για κουκουλοφορους, ανεγκεφαλους μπαχαλακηδες και τα λοιπα. Οταν προκειται για ξυλοδαρμους φοιτητων, μεταναστων, μικροπωλητων ολοι μιλανε για εθνικιστηκη δραση, για πατριωτες και για... αντισυστημικους. Ειναι αντισυστημικο δηλαδη ο αδυναμος να τρωει ξυλο και να μενουν ανενοχλητοι αυτοι που μας εκμεταλλευονται, αυτοι που εξουσιαζουν και εφεραν την ελλαδα και τον υπολοιπο κοσμο σ αυτη την κατασταση.
Ελπιζω να βγω λαθος (οπως βγηκα λαθος στην προβλεψη μου για την Χ.Α. στη βουλη) τωρα που γραφω αυτο το κειμενο και λεω οτι αυτη η χωρα, οπως και ο υπολοιπος κοσμος, δεν θα αλλαξει, διοτι δεν θελει να χασει κανενας την βολη του. Και δεν θελει να χασει κανενας την βολη του γιατι ετσι εχουμε μαθει απο μικροι να σκεφτομαστε και πραττουμε. Οπως υποστηριζει και ο Σερ Κεν Ρόμπινσον η εκπαιδευση μας εχει στηριχθει στο μοντελο της βιομηχανιας. Σπουδαζουμε και προετοιμαζομαστε για να ενσωματωθουμε στην γραμμη παραγωγης (επαγγελματικη αποκατασταση). Γι αυτο το λογο δεν προκειται να σκεφτουμε περα απ τα ορια που μας εχουν μαθει να σκεφτομαστε και να καταλαβουμε τι δυναμη εχουμε στα χερια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: