Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τραπεζες

Ολοι γνωριζουμε οτι για ενα μερος της σημερινης κρισης φταινε οι τραπεζες. Η ευκολια που μπορουσες να παρεις δανειο με μηδεν προυποθεσεις, οι εξευτελιστικοι τοκοι σε καταθεσεις αλλα και τα υπερβολικα επιτοκια σε δανεια και καρτες δημιουργησαν απιστευτες μαυρες τρυπες σε νοικοκυρια αλλα και στα ιδια τα χρηματοπιστωτικα ιδρυματα. Αποτελεσμα τους: να χρωστανε ολοι. Στην πραγματικοτητα ομως αυτο ειναι το ζητουμενο. Ο δανεισμος και το χρεος ειναι ο τροπος του χρηματος για να κινειται στην αγορα, τουλαχιστον με το υπαρχον συστημα. Αν δηλαδη αποφασισουμε ολοι και παμε αυριο σε τραπεζες και ξεχρεωσουμε δανεια και καρτες και δεν παρουμε νεα δανεια τοτε μετα απο λιγο καιρο το οικονομικο συστημα θα καταρρευσει.
Αν λοιπον θελουμε να καταστρεψουμε τις τραπεζες αυτο που πρεπει να κανουμε ειναι πολυ απλο (σχετικα):
Παμε μεσα σε μια εβδομαδα και τα ξεχρεωνουμε ολα (η δεν ξεχρεωνουμε τιποτα απολυτως, απλα εκει κινδυνευουμε με τις επιπτωσεις).
Και παμε και σηκωνουμε ολες, ΜΑ ΟΛΕΣ, τις καταθεσεις που εχουμε σε τραπεζες καθως και ο,τι βρισκεται μεσα σε θυριδες. Οι τραπεζες θα ξεμεινουν απο ρευστο και θα μειωθει καταστρεπτικα η πιστοληπτικη τους ικανοτητα.
Το να τις καψουμε απλα δεν εχει πολυ νοημα, εκτος απο απλα συμβολικο. Τα κτιρια ειναι ασφαλισμενα και την επομενη κιολας μερα μπορουν ειτε να επισκευαστουν ειτε να αγοραστουν νεοι χωροι και να ξαναδημιουργηθουν τα υποκαταστηματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: