Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Η λογοκρισια στο Internet



Λογοκρισία= Ο προληπτικός ή κατασταλτικός έλεγχος που ασκεί μια εξουσία στα μέσα ενημέρωσης, στα έργα του γραπτού λόγου, τα θεάματα, τα δημιουργήματα της τέχνης, με σκοπό να εμποδιστεί τη διάδοση πληροφοριών και ιδεών προς τις αρχές και τις επιδιώξεις της. [ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΦΥΤΡΑΚΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ, ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΩΝΥΜΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ - ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ, ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΝΙΑ Α.Ε.]

Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Κατά τη γνώμη σας... τι σημαίνει λογοκρισία; Προκύπτει από το ρήμα «λογοκρίνω», το οποίο ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «λόγος + κρίνω». Κρίνω λοιπόν το λόγο. Κρίνω ως άνθρωπος το λόγο κάποιου ανθρώπου που είτε αποτυπώνεται στο χαρτί είτε είναι προφορικός. Υπό αυτή την έννοια, γιατί να είναι αρνητική η λέξη αυτή; Σαν έννοια δηλαδή δεν είναι από τη φύση της αρνητική, αλλά «κάποιος» της προσδίδει στο παρελθόν αρνητική έννοια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται κατ' αυτόν τον τρόπο ακόμα και στις μέρες μας. Αυτό συνέβη όπως είπαμε επί δικτατορίας. Το να κρίνεις τα λεγόμενα κάποιουδεν είναι κακό! Μάλιστα είναι εποικοδομητικό και χρήσιμο ειδικά σε δημοκρατικές κοινωνίες

Πηγη http://wheretheangelsplay.pblogs.gr/2007/03/57821.html

Οπως γραφει και πιο πανω η λογοκρισια δν ειναι κατι κακο απο την φυση της, σαν λεξη, αλλα απο εποχη δικτατοριας αρχισε να παιρνει αρνητικη σημασια. Οι δικτατορες για να αποφυγουν επαναστασεις, εξεγερσεις κτλ χρησιμοποιουσαν αυτο το μεσο σε εφημεριδες, ραδιοφωνα, τηλεορασεις κτλ, οποιος δεν συμορφωνοταν διωκοταν και συνηθως εξοριζoταν απο την πατριδα του ή υποβαλλοταν σε βασανιστηρια. Στις μερες μας (μερες "δημοκρατιας") συνεχιζει να υπαρχει αυτο το φαινομενο παντου γυρω μας. Μεχρι πριν λιγο καιρο πιστευαμε οτι στο internet δν 8α μπορουσε να υπαρχει ιχνος λογοκρισιας, κα8ενας 8α μπορουσε να επισκευτει οποιαδηποτε σελιδα και να γραφει την γνωμη του για οτιδηποτε.
Ως που πριν μερικες μερες εφτασε στα αυτια μου (πι8ανοτατα να υπηρχε απο πολυ πιο παλια) για τους κινεζουν που με την χρηση φιλτρων του Ιντερνετ δν αφηναν τους δημοσιογραφους, των ολυμπιακων αγωνων, να επισκεπτονται συγκεκριμενες σελιδες στο ιντερνετ. Και πες στην κινα παει και ερχεται, δν ειναι δημοκρατικο κρατος και εχουν βασιλια*.Να μην μιλισουμε για την Βραζιλια που ο ιδιοκτητης της μονης ελευ8ερης, πραγματικα, εφημεριδας κυκλοφορει με αλεξισφαιρα και το σπιτι του ειναι φρουριο με πορτα που αντεχει και επι8εσεις με βομβες. Αυτου του ειδους η λογοκρισια ομως υπαρχει και σε αλλα μερη-χωρες. Ευτυχως στη χωρα μας μεχρι στιγμης δν εχει παρατηρη8ει τετοιου μεγεθους φαινομενο (διορθωστε με αν κανω λαθος)**, ομως υπαρχουν αλλα κρουσματα του ιδιου παντα προβληματος.


*περισσοτερα για την λογοκρισια στην κινα http://www.admin.skai.gr/master_story.php?id=70809
** Τελικα εκανα λα8ος: Mε το προσχημα της απειλης τρομοκρατικων επιθεσεων,της διακινησης ριζοσπαστικων ιδεων απο "αντιφρονουντες-τρομοκρατες", της στρατολογισης νεων ατομων απο τρομοκρατικες οργανωσεις κτλ... η Κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας, με τη συνενοχη του ΠΑΣΟΚ,κατεθεσε νομοσχεδιο στην Ελληνικη Βουλη,με το οποιο η Εθνικη Υπηρεσια Πληροφοριων αναλαμβανει την επιτηρηση του διαδικτυου για την παταξη κυβερνοεγληματων, γραμμη μαλιστα που ακολουθουν ολα τα κρατη μελη της Ευρωπαϊκης Ενωσης. Με αλλα λογια η ελευθερια του τυπου και της γνωμης, αλλα και η διαδωση των ιδεων,βαλεται απο και προς ολες τις πλευρες.


Εαν εγω για παραδειγμα,ξεκινησω αυριο εκστρατεια, με βασικο συνθημα "Να καει,να καει το μπουρδελο η Βουλη", ειμαι εκτος απο υποπτος για τρομοκρατικη επιθεση, αναρχικος,μελλοντικος τρομοκρατης και φανατικος υποστηρικτης του Mπιν Λαντεν.
"ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ:δηθεν της δημοκρατιας,αν τολμησεις να εχεις διαφορετικη γνωμη απο την εξουσια,σου αφαιρουν το λογο και την προσωπικη σου ελευθερια,
αν τολμισεις να βγεις απο το μαντρι σε τρωει ο λυκος"

πηγη Πρεζα TV


Είκοσι έξι από τις σαράντα χώρες που μελετήθηκαν σε μια έρευνα την οποία διεξήγαγαν βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια διαπιστώθηκε ότι λογοκρίνουν το Ίντερνετ, μπλοκάροντας την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που περιέχουν πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή πολιτιστικές πληροφορίες.

"Η λογοκρισία στο Ίντερνετ προχωρά σε όλο τον κόσμο" υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Πάλφρεϊ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. "Αναμένεται ότι θα καθοριστούν ορισμένοι κανόνες όσο εξελίσσεται το μέσο αυτό, όμως το φιλτράρισμα και η επιτήρηση μπορούν να ζημιώσουν τις πολιτικές ελευθερίες και την ιδιωτική ζωή και να εμποδίσουν την παγκόσμια επικοινωνία", προειδοποίησε.

Η Open Net Initiative (Oni), η ένωση του αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του καναδικού του Τορόντο και των βρετανικών της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ παρατήρησε ότι οι κυβερνήσεις χωρών της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής δεν επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις λεγόμενες "ευαίσθητες" πληροφορίες που αφορούν την πολιτική, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα.

"Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η λογοκρισία εξελίσσεται όσο βελτιώνονται τα εργαλεία του διαδικτύου" σημειώνεται στην έρευνα. Έτσι, σήμερα, αντί να μπλοκάρονται μόνο οι ιστοσελίδες που αναφέρονται στα συγκεκριμένα θέματα, υπάρχει η δυνατότητα να αποκλείεται η πρόσβαση σε ολόκληρες εφαρμογές, όπως είναι το YouTube, το Skype και οι χάρτες του Google. Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης τα blog, τα πολιτικά κόμματα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από τις 26 χώρες που εφαρμόζουν λογοκρισία ορισμένες (Ιράν, Κίνα, Σαουδική Αραβία) μπλοκάρουν πολλά θέματα ενώ άλλες έχουν συγκεκριμένους στόχους, όπως η Νότια Κορέα που αποκλείει μόνο την πρόσβαση σε ιστοσελίδες φίλα προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα. Έξι χώρες ασκούν πολιτική λογοκρισία (Μιανμάρ, Κίνα, Ιράν, Συρία, Τυνησία και Βιετνάμ), τέσσερις στοχεύουν στα κοινωνικά θέματα (Σαουδική Αραβία, Ιράν, Τυνησία, Υεμένη) και πέντε τις εξτρεμιστικές ή τις αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες (Μιανμάρ, Κίνα, Ιράν, Πακιστάν, Νότια Κορέα).

Δεν διαπιστώθηκε πάντως κανένα στοιχείο λογοκρισίας σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Μαλαισία, το Νεπάλ, η Ρωσία, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε.

Να σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν εξέτασαν την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής.

Πηγή : www.skai.gr

Και αλλο παραδειγμα: Στη ροδο υπαρχει ενα ιδιωτικο σχολειο (που φοιτω εδω και 5 χρονια) το οποιο κανει διαφορες δραστηριοτητες μεσα στο μα8ημα ή με τους ομιλους, για παραδειγμα ενα πειραμα στην χημεια, τα οποια τα βιντεοσκοπουν και τα ανεβαζουν στο youtube για να μπορει να τα βλεπουν ολοι. Συγκεκριμενα σε ενα απο αυτα τα βιντεο, το βιντεο του ροκ συγκροτηματος του σχολειου, τα παιδια ειχαν κανει ενα βιντεο κλιπ για το κομματι που μονοι τους εγραψαν και συν8εσαν. Εγω μη γνωριζοντας το αυτο (και επειδη κατι μου 8υμιζε) εγραψα ενα comment: "το τραγουδι που σκοτωσαν πως λεγεται?" και λαμβανω το ε3ης pm: "το τραγουδι που λες οτι το σκοτωσαμε ειναι δικο μας και ειναι πολυ καλο που ενα σχολικο συγκροτημα μπορει να κανει δικα του τραγουδια",(αν οχι επιγραμματικα η ιδεα ηταν αυτη), φυσικα την επομενη μερα το comment μου δν υπηρχε. Εγω ενοχλημενος απο αυτο ξαναεγραψα comment με πιο λεπτομερη την αποψη μου, δλδ για ποιους ακριβως λογους δν μου αρεσε το κομματι, προσ8ετοντας μια ερωτηση για ποιο λογο διαγραφηκε το comment, ενω αναφερα οτι αυτο λεγεται λογοκρισια και οτι θυμιζει εποχες χουντας (ενω δν ανεφερα την ερωτηση: "το τραγουδι που σκοτωσαν πως λεγεται" που συμφωνω οτι ειναι καπως υπερβολικο). Την επομενη μερα (βασικα μετα απο 4 ωρες) το comment δν υπηρχε. Το συζητησα το συμβαν με τον αδερφο(που και εκεινος φοιτει στο ιδιο σχολειο) μου και εγραψε και εκεινος ενα comment αναφεροντας τι εγινε. Και εκεινου το comment διαγραφηκε (ισως επειδη ηταν και εκτος 8εματος) ομως επειδη ειχε το κανονικο του ονομα για username ελαβε ενα μηνυμα, απο τον υπευθυνο για τα βιντεο, που εγραφε οτι: "εχει δικιο για το 8εμα της λογοκρισιας, δν 8α επρεπε να δυμβαινει κατι τετοιο, γιατι ο κα8ενας ειναι ελευ8ερος να γραψει την γνωμη του εκτος και αν τα comment εχουν απενεργοποιη8ει απο τον χρηστη που ανεβασε το video. Επισης ανεφερε οτι 8α επαναφερουν ολα τα comment", κατι που οπως καταλαβαινετε δεν εγινε ποτε...(Αξιζει να σημειωσω οτι οντως παραδεχ8ηκανε το λα8ος τους και λενε οτι δν προκειται να 3αναγινει) Ισως το τελευταιο παραδειγμα να μην ειναι τοσο σημαντικο και πολλοι να πειτε "σιγα ενα βιντεο στο youtube ειναι" ομως ολα απο καπου ξεκινανε. Αν αρχισουμε να δειχνουμε ανοχη σε κατι τετοιο, σιγα σιγα αυτη η ανοχη 8α γινεται ολο και μεγαλυτερη και στο τελος ακομα και το πιο βαρβατο εγκλημα κατα της ελευ8εριας του λογου 8α λεμε παλι "σιγα..." και 8α μας αφηνει αδιαφορους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: