Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Ζωντανοι στο κυτταρο



Το "κυτταρο" ειναι το πρωτο μαγαζι που εμφανιστηκε ο Παυλος Σιδηροπουλος μαζι με τους Δημητρη Πουλικακο, Socrates Drank The Conium, Νοστράδαμος, τα μπουρμπουλια και τον Σαββοπουλο κρατώντας ετσι ζωντανη την ροκ σκηνη την εποχη της χουντας και μετα, τραγουδώντας κομματια του Jimi Hendrix Velvet Underground αλλα και δικα τους. Μαζί με το Ροντέο, αποτελούσαν τους δύο χώρους στην Αθήνα όπου συγκεντρώνονταν διάφορα ροκ συγκροτήματα και έδιναν συναυλίες και μουσικές παραστάσεις οι οποίες έχουν αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις στην Ελλάδα.... Το κυτταρο λειτουργει απο τα μεσα του 60(με μια σκοτεινη περιοδο απο το 90-2006) και μολις περσι (2007) εκανε την πρωτη του ανακαινιση και μας 8υμιζει εποχες ροκ προ 3 δεκαετιων.

Ιστορικη αναδρομη (πηγη www.kyttarolive.gr)

ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ
1970-1990



...Κι αν δε ντρέπεσαι να καθίσεις πίσω, έλα Ηπείρου κι Αχαρνών να σε γιουχαΐσω...
Διονύσης Σαββόπουλος

Στην Αμερική υπήρχε το Fillmore Auditorium, στην Αγγλία το Marquee Club και το UFO και στην Ελλάδα, το Ροντέο και το…Κύτταρο.

Εκεί, όπου οι νέοι της εποχής, μεσούσης της χούντας, πρωτοήρθαν σε επαφή με τα προοδευτικά ροκ ακούσματα των Velvet Underground, του Frank Zappa και του Jimi Hendrix.

Εκεί, όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος, οραματιστής για μια Βαλκανική ροκ σκηνή, πάντρεψε τα Μπουρμπούλια του με τον μπερντέ του Ευγένιου Σπαθάρη, αλλά και τον Τζίμη τον Τίγρη.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, οι Socrates Drank The Conium, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Μαρίζα Κωχ, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Δέσποινα Γλέζου είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που πρωτόπαιξαν στο Κύτταρο, ταυτιζόμενοι για τα μετέπειτα χρόνια με τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή.

Την τριετία 1971 – 1973, το Κύτταρο της οδού Ηπείρου & Αχαρνών, γνώρισε τη μεγαλύτερη περίοδο ακμής του.
Τότε ήταν που η ένταση και ο ηλεκτρισμός των βραδιών του καταγράφηκαν και ηχογραφήθηκαν στο θρυλικό πλέον άλμπουμ «Ζωντανοί στο Κύτταρο (Η ποπ στην Αθήνα)», το πρώτο ροκ live της ελληνικής δισκογραφίας, ισάξιο για τον τόπο μας με το τριπλό «Woodstock» που σάρωνε ανά την υφήλιο!

Η Μεταπολίτευση άφησε κι εκείνη τα χνάρια της στο Κύτταρο.
Θρυλικές οι παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Νίκο Ξυλούρη και τον Παύλο Σιδηρόπουλο, όπως και της Δόμνας Σαμίου με μια φουρνιά ανερχόμενων – τότε – δεξιοτεχνών της παραδοσιακής μουσικής μας.

Κι ακόμη, βραδιές με Δανάη και Πάμπλο Νερούντα, καθώς και τους εναπομείναντες αυθεντικούς ρεμπέτες στις πρώτες ξακουστές επανεμφανίσεις τους.

Στη δεκαετία του 1980, σε συνάρτηση με το πανηγύρι της κοντινής πλατείας Εξαρχείων, διοργανώνονται στο Κύτταρο μοναδικές βραδιές μπλουζ, αλλά και συναυλίες των πρώτων ελληνικών πανκ – ροκ συγκροτημάτων.

Αλησμόνητες και οι σατιρικές ανατρεπτικές παραστάσεις του Τζίμη Πανούση με τις Μουσικές Ταξιαρχίες του, προϊόν των οποίων υπήρξε το άλμπουμ «Hardcore», άλλο ένα σημαντικό live της εγχώριας δισκογραφίας.

Τις δύο επόμενες δεκαετίες, με την απόλυτη κυριαρχία της τηλεοπτικής εικόνας και τον μοιραίο περιορισμό κάθε είδους αντισυμβατικών πολιτιστικών δρώμενων, το Κύτταρο έπεσε σε περίοδο καλλιτεχνικού μαρασμού.

Από τον Διονύση Σαββόπουλο στη…Στέλλα Μπεζαντάκου είναι η φράση που θα μπορούσε να συνοψίσει την κατάσταση.
Η πρόσφατη βράβευση και αποδοχή του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ» με πρωταγωνιστές όλους τους πρωτεργάτες της δεκαετίας του ΄70 ήταν ο σπινθήρας για τον επαναπροσδιορισμό του Κύτταρου ως το απόλυτο ελληνικό ροκ στέκι.

Ένας σπινθήρας που ποτέ δεν είχε σβήσει, άλλωστε, περιμένοντας τη στιγμή να ξαναγίνει φλόγα!

Μήπως ήρθε η ώρα και η στιγμή;


το Trailer του ντοκιμαντερ "Ζωντανοι στο κυτταρο - Σκηνες Ροκ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: