Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Το κάπνισμα «πιο ρυπογόνο από τους κινητήρες ντίζελ»

Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει δέκα φορές περισσότερα σωματίδια από ό,τι τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ, διαπίστωσαν Ιταλοί ερευνητές με ένα πείραμα στο γκαράζ.

Ο Τζιοβάνι Ινβερνίτσι του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Μιλάνο πάρκαρε μέσα σε έναν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης ένα Ford Mondeo του 2002 με ντιζελοκινήρα των δύο λίτρων και άφησε τη μηχανή να λειτουργεί στο ρελαντί για μισή ώρα. Ο κινητήρας έκαιγε τη νεώτερη γενιά ντίζελ με χαμηλό θείο. Η συγκέντρωση των σωματιδίων στον αέρα καταγραφόταν ανά δύο λεπτά με μια φορητή συσκευή.

Αφότου ο ντιζελοκινητήρας έσβησε και ο χώρος αερίστηκε για τέσσερις ώρες, το πείραμα επαναλήφθηκε με τρία τσιγάρα που κάηκαν διαδοχικά σε διάστημα 30 λεπτών.

«Ήμουν έκπληκτος» σχολιάζει ο Ινβερνίτσι στο NewScientist.com. «Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο μεγάλη διαφορά στις ποσότητες σωματιδίων που παρήχθησαν».

Ο καπνός του τσιγάρου περιείχε δέκα φορές περισσότερα σωματίδια, αλλά η διαφορά αυτή αυξανόταν για τα μικρότερα, και πιο επικίνδυνα σωματίδια.

«Τα μικροσκοπικά σωματίδια μεγέθους μικρότερου από 2,5 μικρόμετρα μπορούν να διεισδύουν κατευθείαν στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου τα καρκινογόνα κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά» σχολιάζει ο Ιαν Βίνς, ειδικός σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της συμβουλευτικής εταιρείας Ask Consultants στη Βρετανία.

«Τα περισσότερα από τα χημικά που εκπέμπουν τα τσιγάρα έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής και επομένως βλάπτουν κυρίως το τοπικό περιβάλλον» συνεχίζει. «Για παράδειγμα, οι αλδεΰδες βλάπτουν τα φυτά, τα ανθρώπινα μάτια και την αναπνευστική οδό».

Επίσης, προσθέτει το New Scientist, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει οξείδια του αζώτου, τα οποία είναι κύριος παράγοντας στο σχηματισμό όζοντος και φωτοχημικού νέφους στις πόλεις.

in.gr 25/08/04

Δεν υπάρχουν σχόλια: