Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Περι πανεπιστημιακου ασυλου

Το πανεπιστημιακο ασυλο ειναι μια κατακτηση των φοιτητων απο την εποχη της δικτατοριας. Ασυλο σημαινει ελευθερη διακινηση ιδεων. Στην πραξη αυτο σημαινει οτι ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορει να πει την γνωμη του, να εκφρασει τις ιδεες του μεσα στο χωρο του ασυλου και κανενας να μην του επιτεθει (επιθεση δν ειναι ο διαλογος).

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ

Άρθρο 3 του Νόμου 1549/2007 (ΦΕΚ Α 69/20.03.2007)

  1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διαδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
  2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
  3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
  4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.. Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.
  5. Αρμόδιο όργανο για την πρόσκληση ή άδεια της προηγούμενης παραγράφου, είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα Τ.Ε.Ι., με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Τα όργανα αυτά συνέρχονται αμέσως, αυτεπαγγέλτως, ή μετά από καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, τηρουμένων των διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του οικείου ιδρύματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
  6. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνον εφ’ όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
  7. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου αυτού για το ακαδημαϊκό άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών μετά από έγκληση του αρμόδιου οργάνου της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού ή της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι..
  8. Το άρθρο 2 του ν. 1268/1982 και τα άρθρα 2 και 7 του ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173 Α’) καταργούνται.
  9. Σε Α.Ε.Ι. που διοικούνται από Διοικούσα Επιτροπή, αυτή αποτελεί το αρμόδιο όργανο της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού.
Ομως η εκμεταλευση του ασυλου που γινεται απο διαφορους ασχετους, ειτε απο υποκινουμενους προβοκατολες, ειτε απο μπαχαλους-ψευτο αναρχικους (γιατι αναρχια δν ειναι αυτο το πραγμα) ειτε ακομα και απο απλους εγκληματιες εχει καταστρεψει το υλικοτεχνικο μερος του πανεπιστημιου. Και κακα τα ψεμματα δν φταιει μονο η μειωμενη χρηματοδοτηση απο την κυβερνηση για την κατασταση των πανεπιστημιων αλλα και το ακαδημαικο προσωπικο και οι ιδιοι οι φοιτητες.
Ολα τα παραπανω ομως δινουν το δικαιωμα σε διαφορους τιποτενιους πολιτικους, σε "αγανακτησμενους πολιτες", "δημοκρατες" και οχι μονο να ζητουν επιτακτικα την καταργηση του ασυλου. Και ισως να εχουν δικιο σ αυτο που ζητανε.
Ο βασικος στοχος ενως φοιτητη ειναι να παρει απο την ανωτατη εκπαιδευση οσα του ειναι απαραιτητα για την επαγγελματικη του ζωη καθως και την περεταιρω μορφωση του και αναπτυξη κριτικης σκεψης του. Ομως με αυτη την καταστροφη της περιουσιας του πανεπιστημιου αυτο παρεμποδιζεται.
Παρολο που οσες φορες εχω παει στο πολυτεχνειο ειτε μετα απο διαδηλωση ειτε για αλλους λογους ποτε δν εχω δει καταστροφη χωρου η υλικου του, εχω ακουσει ομως απο πολλους (ναι οντως διαφορετικων πολιτικων αποψεων) οτι υπαρχουν καταστροφες. Οφειλω ομως να τους ακουσω (και οχι να το δεχτω απερισκεπτα) και να πω την γνωμη μου, γτ οπου υπαρχει καπνος υπαρχει και φωτια.
Και η γνωμη μου ειναι η εξης:
Αν πρεπει να καταργηθει το ασυλο???
Οχι δν πρεπει. Και δεν πρεπει διοτι αυτο που ζουμε δυστυχως δν ειναι δημοκρατια. Υπαρχει απιστευτη καταστολη στις πορειες που κατα 99% την πληρωνουν αθωοι και καπως πρεπει να προστατευτουν, υπαρχει λογοκρισια (βλεπε indymedia) και καπως πρεπει αυτες οι αποψεις να ακουστουν. Το ασυλο ειναι ενας χωρος οπου δν σε πνιγει η κρατικη καταστολη.
Πρεπει ομως να εμεις οι υπερμαχοι του πανεπιστημιακου ασυλου οχι μονο να προστατεψουμε το ασυλο, αλλα και το ιδιο το πανεπιστημιο. Το πανεπιστημιο πανω απ ολα ειναι ενας χωρος της εκπαιδευσης και της γνωσης, ανηκει σε ολους, ολοι εχουν δικαιωμα προσβασης σ αυτο και ολα τα αλλα ερχονται μετα (εκτος απο καποιες συνθηκες). Οποιος εχει σκοπο να το καταστρεψει δν εχει θεσει σ αυτο. Η καταστροφη υλικου και βιβλιων δν ειναι ελευθερη διακινηση ιδεων ουτε βοηθαει στην ελευθερη διδασκαλια. Αρα αυτοματα η 1η παραγραφος παυει να ισχυει.
Επισης πρεπει να καταλαβουν τα αριστερα (κυριως) κινηματα αλλα και τα αναρχικα οτι με το να καταστρεφουν τους παγκους και το υλικο των δεξιων παραταξεων (βλ. φος), αλλα και το αντιστροφο, καθως και η χρηση βιας προς αυτους, δν υπερασπιζουν το ασυλο (υπενθυμιζω παραγραφος 1, ελευθερη διακινηση ιδεων) αλλα το αντιθετο.

Υ.Γ. Αν θελουν να καταργησουν το ασυλο ας αρχισουν πρωτα με το βουλευτικο και το εκκλησιαστικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: