Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

ΣπυριδουλαΕνας ζωντανος (ακομα) μυθος του ελληνικου ροκ, οι Σπυριδουλα περσι(2007) στις 2 Νοεμβριου γιορτασαν τα 30 τους χρονια. 30 χρονια γεματα επιτυχιες και συνεργασιες με τα μεγαλυτερα ονοματα του ροκ οπως Παυλος Σιδηροπουλος, Δημητρης Πουλικακος κ.α.
Το συγγκροτημα εχει επιρροες απο The Rolling Stones, Velvet Underground, Grateful Dead, The Doors, Jimmy Hendrix, The Who, Allman Brothers, Iggy Pop, Patti Smith, Neil Young, Frank Zappa, Eric Clapton, Joni Mitchell, Bob Dylan, The Kinks, The Animals
και πολλους αλλους, και αποτελειται απο τους
Βασιλης Σπυροπουλος / Κι8αρα
Νικος Σπυροπουλος / Κιθαρα-Φωνητικα
Βαγγελης Χανος / Μπασο-Φωνητικα
Αφροδιτη Ρηγα / Κρουστα-Φωνητικα
Οπως ειπε και ο Πανος Κατσιμιχας "ειναι ενα γκρουπ που ζει για τη μουσικη και οχι απο την μουσικη". Ειναι ενα γκρουπ που ξεχωριζει με τον ηχο και τον τροπο παιξιματος του.


Μια συντομη ιστορικη αναδρομη:
Η «Σπυριδούλα» σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του ’77 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο, Νίκο Σπυρόπουλο, Ανδρέα Μουζακίτη, Κώστα Κουρεμένο και Μάκη Μπλαζή.

Μετά από μερικές επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις συναντιέται με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, ο δίσκος «Φλου» που κυκλοφόρησε το ’79 και θεωρείται σήμερα δίσκος αναφοράς, ίσως η σημαντικότερη ηχογράφηση της ελληνικής ροκ σκηνής.

Με αρκετές αλλαγές στη σύνθεση των μελών αλλά με σταθερό πυρήνα τους αδελφούς Σπυρόπουλους το συγκρότημα συνεχίζει την πορεία του και μετά την αποχώρηση του Σιδηρόπουλου, εκδίδοντας το ’82 τον δίσκο «Νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια» που επίσης έτυχε ευρείας απήχησης στους φίλους του ελληνικού ροκ.


Δύο χρόνια αργότερα, το ’84 το συγκρότημα αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, κρίση δημιουργικότητας, έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη, κορεσμός. Τα μέλη αποφασίζουν από κοινού να δοθεί κάποιο τέλος προτιμώντας τη σιωπή από την επαγγελματική ρουτινιάρικη επανάληψη.

Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, η ιδέα της ανασύστασης βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Ακολουθούν κάποιες αναγνωριστικές επαφές και το καλοκαίρι του ’93 αρχίζει ένας νέος κύκλος για το συγκρότημα. Καρποί αυτής της ανασύστασης είναι οι δίσκοι «Ταξίδι στο κέντρο της πόλης» (1994 – ΕΜΙ) και «Σε τροχιά με απόκλιση» (1997 – Ανεξάρτητη παραγωγή). Το συγκρότημα ξαναδιαλύεται στις αρχές του ’99 λόγω της αναπάντεχης απώλειας του μπασίστα Νίκου Δόικα (1953-1999), παιδικού φίλου και στενού συνεργάτη.

Πέντε χρόνια απραξίας ωστόσο είναι πάρα πολλά και έτσι οι «Σπυριδούλα» αποφασίζουν να ξαναμαζευτούν το φθινόπωρο του 2004. Από αυτήν τη νέα επανασύνδεση προκύπτουν δώδεκα καινούργια τραγούδια καί μία διασκευή: «Στο φαλιμέντο» του Νικόλα Άσιμου. Στις ηχογραφήσεις συμμετέχουν ο Δ. Πουλικάκος, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, και άλλοι εκλεκτοί φίλοι. Το υλικό αυτό, με τίτλο «Το βλέμμα των ανθρώπων» κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2006 (ανεξάρτητη παραγωγή – ΕΜΕΠ Records).

Tο συγκρότημα συνεχίζει, δυναμικά, τις ζωντανές εμφανίσεις με νέο και παλιότερο υλικό, καθώς γιορτάζει και την επέτειο των 30 χρόνων παρουσίας και Live στην ελληνική rock σκηνή.

το myspace των παιδιων: http://www.myspace.com/spyridoulalive
και το site: http://www.spyridoula.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: