Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Rest In Peace
Εφυγε και 8α μας στερησει την εμπνευση του ο Ριτσαρντ Ραιτ σε ηλικια 65 ετων χτυπημενος απο τον καρκινο
Ο Ράιτ συνέθεσε πολλά κομμάτια και τραγούδησε σε πολλά άλμπουμ του συγκροτήματος, όπως στο "Dark side of the moon" και στο "Wish you were here".

Το συγκρότημα, με επικεφαλής τον Σιντ Μπάρετ, ιδρύθηκε το 1964 και έγινε διάσημο για το ψυχεδελικό ροκ που έπαιζε. Οι Pink Floyd πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

"Η οικογένεια του Ρίτσαρντ Ράιτ, ιδρυτικού μέλους των Pink Floyd, ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη ότι ο Ρίτσαρντ πέθανε σήμερα μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο", ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

O Richard William Wright γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 28 Ιουλίου του 1945 από μια πλούσια οικογένεια. Οι γονείς του Bridie και Cedric Wright είχαν άλλες κόρες την Selina και την Guinvere. Στα 17 του μπήκε στο Regent Street School of Architecture, όπου γνώρισε τον μπασίστα Roger Waters και τον drummer Nick Mason. Μαζί τότε ξεκίνησαν ένα Group στο κολλέγιο και μετά από 6 μήνες ενώθηκε μαζί τους και ο Syd Barrett. O Richard Wright είπε:" It was great when Syd joined. Before him, we'd play the R&B classics, because that's what all groups where supposed to then. But I never liked R&B very much. I was actually more of a jazz fan. With Syd, the direction changed, it became more improvised around the guitar and keyboards. Roger started playing the bass as a lead instrument and I started to introduce more of my classical feel." Απέκτησαν διάφορα ονόματα (η Juliette Gale ήταν μέλος των Abdabs και η οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Wright), πριν καταλήξουν στο όνομα The Pink Floyd Sound. Αφού ο David Gilmour πήρε τη θέση του Barrett, το γρούπ άρχισε να ανεβαίνει και πάλι σταδιακά με τον Wright να προσφέρει πολλά στο γκρούπ και να αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία.

Η αποκορύφωση τόσο του Wright όσο και των Pink Floyd, θα έρθει με το Dark Side of the Moon, όπου με το Great gig in the sky, o Wright βάζει την προσωπική του σφραγίδα. Στα 2 επόμενα albums, ο Wright, λόγω προσωπικών προβλημάτων θα αρχίσει να ασχολείται λιγότερο με το γκρουπ. Στο Animals μάλιστα, δεν θα προσφέρει ουσιαστικά τίποτα καινούριο και παρά τη φαινομενική του επιτυχία, το Group ταλανίζεται από εσωτερικές διαμάχες. Τότε είναι περίπου που ο Wright θα αρχίσει τη σόλο καριέρα του, βγάζοντας το album, Wet dream το 1978, σε συνεργασία με τον Mel Collins και τον Snowy White. Το 1979 ήταν η χρονιά του Waters στο γκρούπ, ο οποίος πλέον είχε αναλάβει και τυπικά το ρόλο του αρχηγού. Μιας και το έργο ήταν σχεδόν εξολοκλήρου δικό του, ο Waters αρνήθηκε να δώσει τις κασσέτες του album, αν ο Wright δεν έφευγε από το γκρουπ. Τελικά, ο Wright δέχτηκε να φύγει αφού ολοκληρώνονταν οι συναυλίες του Wall, παίζοντας σαν μιισθωτός και όχι σαν μέλος του γκρούπ. Αυτά φυσικά γίνανε γνωστά στο κοινό το 1983, όταν βγήκε και το νέο άλμπουμ των Pink Floyd. To 1984 θα βγάλει σε συνεργασία το Identity, το οποίο είναι και το μοναδικό album, από τις σόλο καριέρες των μελών των Floyd, που δεν έχει γίνει CD. To 1987, o Wright θα ξαναγίνει μέλος των Pink Floyd, μαζί με τον Mason και τον Gilmour, για να ηχογραφήσουν το Momentary Lapse of reason. Η προσφορά του στο album ήταν μηδαμινή μιας και δεν έγινε μέλος εγκαίρως, αλλά έπαιξε στις Live εμφανίσεις των Floyd. Το 1994 στο Division Bell, o Wright θα γίνει και πάλι ενεργό μέλος, γράφοντας μουσική και στίχους γι αυτό. Πλέον, συμμετέχει σε διάφορες εμφανίσεις του Gilmour, αλλά και στο τελευταίο προσωπικό του album "On an island", ενώ εμφανίστηκε σε μια συναυλία του, στα πλαίσια του On An Island tour.

Δεν υπάρχουν σχόλια: