Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Το ονομα μου ειναι Καλλικρατης...

... και με χρησιμοποιησαν για την καταστροφη της τοπικης αυτοδιοικησης και της τρομοκρατιας των εργαζομενων.
Για οσους δεν γνωριζουν οι δημοι λειτουργουσαν σε καθεστως ιδιωτικου δικαιου. Στην πραξη αυτο σημαινει οτι δεν ηταν δημοσιες υπηρεσιες αλλα δημοτικες και χρηματοδοτουνταν απο ανταποδοτικα τελη (π.χ. Δημοτικα τελη στους λογαριασμους της ΔΕΗ). Ολα τα εξοδα τους λοιπον (υπερ)καλυπτονταν απο τα ανταποδοτικα τελη και δεν επαιρναν δεκαρα απο το κρατος (εκτος σπανιων περιπτωσεων, οπως π.χ. οταν στον δημο υπηρχε αεροδρομιο). Στις περισσοτερες περιπτωσεις οι δημοι ειχαν και πλεονασμα για αγορα εξοπλισμου, αυξησεις μισθων κλπ.
Με την κινηση της κυβερνησης να θεσει σε ισχυ τον καλλικρατη στην ουσια μετετρεψε τους δημους σε δημοσιες υπηρεσιες με την χρηματοδοτηση τους να προερχεται απο το χρεωκοπημενο κρατος. Κι ενω θα περιμενε κανεις τα ανταποδοτικα τελη να εξαλειφθουν, η, τουλαχιστον, να μειωθουν, παραμενουν, και ισως να αυξηθηκαν, με αποδεκτη πλεον το κρατος. Επιπλεον πολλες υπηρεσιες και επιχειρησεις των δημων καταργηθηκαν, αφηνοντας πολλους εργαζομενους με τον φοβο ειτε της απολυσης ειτε της εφεδρειας, ενω παραλληλα οι μισθοι μειωθηκαν στους βασικους μισθους του δημοσιου, απορριπτοντας τους την οποια προυπηρεσια, η οποια δεν υπαρχει, με την δικαιολογια οτι δεν υπαρχουν πλεον οι εκαστωτε υπηρεσιες και επιχειρησεις.
Αυτο σημαινει οτι η καθημερινοτητα των δημοτικων υπηρεσιων και επιχειρησεων εχει αλλαξει ριζικα προς το χειροτερο. Τα χρηματα απο τα ανταποδοτικα τελη (οπως εγραψα και πιο πανω) τα παιρνει το κρατος και φυσικα εξαφανιζονται για την πληρωμη (υποτιθεται) χρεων. Πλεον τα παραπανω νομικα προσωπα των δημων δεν εχουν την απαραιτητη χρηματοδοτηση που χρειαζονται με αποτελεσμα να εχουν τεραστιες ελλειψεις σε εξοπλισμο αλλα κυριως σε αναλωσιμα, οπως καυσιμα και ανταλλακτικα. Σε πολλες περιπτωσεις μαλιστα, ειδικα στην καθαριοτητα οπου υπαρχουν πολλα οχηματα και αμαξοστασια, οι ιδιοι εργαζομενοι βαζουν το χερι στην τσεπη γιατι με την αναφορα και μονο της ελλειψης βασικων ειδων, περνουν την αποστομοτικη και συναμα τρομακτικη απαντηση "δεν πειραζει θα το δωσουμε σε ιδιωτη".
Δεν ειμαι οπαδος ουτε πιστευω στις θεωριες συνωμοσιας, αλλα ειναι ευκολο για τον καθενα να καταλαβει οτι πλεον ολα γινονται γιατι ειμαστε ομηροι ενος χρεους και ενος συστηματος αδικου ως προς τον ανθρωπο το οποιο εξυπηρετει λιγους. Στο χερι μας ειναι να προσπαθησουμε, τουλαχιστον, να αλλαξουμε αυτο το συστημα και οχι να το κραταμε ζωντανο με μηχανικη υποστηριξη εμας τους ιδιους. Δεν θελω να πω ποια πολιτικη και ποιο συστημα ειναι το καταλληλο, γιατι πολυ απλα δεν γνωριζω, αυτο που γνωριζω ομως ειναι οτι το παρον συστημα ειναι σαπιο γιατι εχει σχεδιαστει ετσι απο αυτους που το εκμεταλλευονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: