Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Δεν φταιει ο καπιταλισμος...



Ακουμε συνεχεια απο αριστερους και αριστεριστες, κομμουνιστες και μη, αναρχικους και αντιεξουσιαστες, ακομα και απο ακροδεξιους, (ισως κι απο μενα παλαιοτερα) οτι για ολα φταιει ο καπιταλισμος, το συστημα ειναι αυτο που καταστρεφει την ανθρωποτητα και μας διαχωριζει σε φτωχους και πλουσιους, προνομοιουχους και μη.
Το παραπανω ειναι ομως λαθος, μια παραπλανηση (κατα τη γνωμη μου). Η αληθεια ειναι οτι ο ανθρωπος φταιει. Ειναι γνωστο οτι στην φυση του ανθρωπου βρισκεται η ζηλεια και ο εγωισμος. Ειναι γνωστο οτι ενας ανθρωπος αισθανεται (αλλα μαλλον στην πραγματικοτητα δεν ειναι) ευτυχισμενος, μονο οταν βρισκεται σε πλεονεκτικη θεση εναντιων καποιου αλλου. Σιγουρα καποιοι θα εχετε ακουσει μια "ιστορια", ενα "ανεκδοτο" η οπως λεγεται τελος παντων, οτι αν καταφερουμε και δωσουμε σε εναν ανθρωπο το εξης διλημμα:
α)Να παιρνει μισθο 150000 και οι συναδελφοι του 200000
β)Να παιρνει μισθο 100000 και οι συναδελφοι του 80000
Θα διαλεξει την περιπτωση β.
Οποτε αμεσως καταλαβαινουμε οτι δεν φταιει ο καπιταλισμος, ακομα και σε κομμουνιστικες χωρες (που το μοντελο το σοσιαλισμου τελικα κατερρευσε) η φυση του ανθρωπου δεν αλλαξε, παντα ηθελε περισσοτερα απ αυτα που εχει και παντα ηθελε να υπερτερει, οικονομικα και υλιστικα απο τον συνανθρωπο του. Ο ιδιος ο ανθρωπος με τα χρονια δημιουργησε αυτο το συστημα βασισμενο στην φυση του, γι αυτο και ισως να ειναι αυτο που του ταιριαζει απολυτα (αυτη τη στιγμη τουλαχιστον).
Και μιας που μιλαμε για την φυση του ανθρωπου ας αναφερουμε και το θεμα του περιβαλλοντος. Πολλες φορες εχω εκφρασει τις οικολογικες μου ανησυχιες, ειδικα για την τεχνολογια που μπορει να βοηθησει. Ομως με τον καιρο εχω καταλαβει οτι η φυση, σαν συστημα, θα επιβιωσει, με οποιονδηποτε τροπο, ειτε εξαφανιζοντας εμας, ειτε κανοντας μας να καταλαβουμε οτι για να επιβιωσουμε εμεις θα πρεπει να αλλαξουμε τροπο ζωης. Αρα το μονο που εχει αλλαξει στην αποψη μου ειναι οτι τελικα ο ανθρωπος απο μονος του δεν ειναι ουτε φυσιολατρης, ουτε οικολογος. Παντα χρησιμοποιουσε το περιβαλλον του, και παντα θα το χρησιμοποιει προς ωφελος του, ετσι ειναι η φυση του και για να επιβιωσει θα συνεχισει να το κανει.
Το χειροτερο απ ολα ειναι οτι καποιοι δεν δειχνουν να το καταλαβαινουν αυτο (βλ. οικολογους, μπαφιαρηδες "εναλλακτικους" κλπ), πιστευουν οτι η ριζες του ανθρωπου ειναι στην φυση, η ακομα χειροτερα στην καλλιεργεια της γης. Καλως(για μενα) η κακως(γι αυτους) ο ανθρωπος εξελιχθηκε, εφυγε απο τα χωραφια, εγινε πιο εξυπνος, μορφωθηκε επειδη αυτο επρεπε να κανει και συμβαδιζει απολυτα με την θεωρια της εξελιξης.
Βεβαια αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να καταστρεφει οτιδηποτε γυρω του για το κερδος, οχι μονο επειδη θα καταστρεψει τον πλανητη η θα εξαφανιστουν καποια ειδη ζωης, που στην τελικη η φυση απο μονη της ειναι σκληρη και με την παροδο των χρονων εχει εξαφανισει ειδη ζωων και φυτων (ας μην ξεχναμε οτι ενας λογος της εξελιξης των ειδων ειναι και η προσαρμογη τους και η επιβιωση τους στις αλλαγες των καιρων), αλλα επειδη η απολυτη καταστροφη ειναι εναντιων του ιδιου του ανθρωπου και του ενστικτου της επιβιωσης, που λογω της προανεφερθησας εξελιξης, ειναι αρκετα ανεπτυγμενο.
Το θεμα ειναι αν θα βαλει το μυαλο του (η αλλιως αν η εξελιξη του ειδους του θα του το επιτρεψει) να σκεφτει οτι για να καταφερει να επιβιωσει σε, ακομα μεγαλυτερο, βαθος χρονου, για να καταφερει να γινει επιτελους πραγματικα ευτυχισμενος, θα πρεπει να υπερνικησει την ιδια του τη φυση, η τουλαχιστον θα πρεπει να χρησιμοποιησει την εξυπναδα του για να την αλλαξει. Τωρα αν αυτο θα εχει αλλες συνεπειες ειναι αλλο θεμα...

2 σχόλια:

Paulinho είπε...

Συμφωνώ και διαφωνώ μαζί. Όπως συχνά λέω, ναι μεν ο άνθρωπος έχει στη φύση του τη ζήλια και τον εγωισμό αλλά επίσης έχει στη φύση του και καλά στοιχεία όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, το αίσθημα δικαίου κλπ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει κανείς σε απόλυτο βαθμό φυσικά. Γνώμη μου είναι πως από όλα όσα έχει στη φύση του ο άνθρωπος, σημασία έχει ποια καλλιεργεί περισσότερο. Και σε αυτό το κομμάτι θεωρώ πως φταίει ο καπιταλισμός. Όταν ολόκληρες γενιές ανθρώπων μεγαλώνουν από μικρά παιδιά μέχρι να πεθάνουν σε ένα σύστημα όπου επικρατεί το "μην πηγαίνεις με το σταυρό στο χέρι εάν θέλεις να επιβιώσεις", τότε είναι λογικό ο άνθρωπος να έχει αναπτύξει στοιχεία όπως ο εγωισμός και η ζήλια. Είναι λογικό να μην τον ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος όταν βλέπει πως μπορεί να βγάλει λεφτά καταστρέφοντας το...

Στις 2 επιλογές που έβαλες εγώ θα πρόσθετα μία τρίτη. Πόσοι θα επέλεγαν να έχουν μισθό 10000 και οι συνάδελφοί τους να παίρνουν και αυτοί τον ίδιο μισθό; Σίγουρα κάποιοι με ανεπτυγμένα τα "κακά" χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω δεν θα τους άρεσε ούτε αυτή η ιδέα. Όμως εγώ προσωπικά από μικρό παιδί που με θυμάμαι όταν έπαιζα με τους φίλους μου ήμουν πάντα ικανοποιημένος όταν παίζαμε ισότιμα. Άρχιζα να χαλιέμαι μόνο όταν με "ρίχνανε". Ακόμα και τώρα που έχω μεγαλώσει και μπορώ να σκεφτώ κάπως πιο ώριμα μπορώ να πω πως θα μου άρεσε να παίρνουμε όλοι τον ίδιο μισθό και να δουλεύουμε όλοι το ίδιο. Οπότε εφόσον σκέφτομαι εγώ έτσι, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι που σκέφτονται έτσι. Άρα σίγουρα μπορεί ο άνθρωπος να σκεφτεί έτσι, αρκεί να του καλλιεργηθεί μία τέτοια νοοτροπία. Πιστεύω πως αν δεν ζούσαμε σε καπιταλιστικές κοινωνίες, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα σκεφτόταν έτσι. Εξάλλου, γνώμη μου είναι ότι ο άνθρωπος ενδιαφέρεται να ζει μέσα από τις προσωπικές σχέσεις που θα κάνει με τους άλλους ανθρώπους και όχι μέσα από τα νούμερα των μισθών και τα υλικά αγαθά στα οποία μας έθισε ο καπιταλισμός. Ο εθισμός είναι ύπουλο πράμα...

Τώρα σχετικά με τις κομμουνιστικές χώρες και το πόσο απέτυχαν εκείνα τα μοντέλα, προσωπικά δεν είμαι σίγουρος πως ο κομμουνισμός είναι το ιδανικό μοντέλο, όπως επίσης δεν είμαι σίγουρος αν ο τρόπος που εφαρμόστηκαν αυτά ήταν ο σωστός. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως πιστεύω πως ο καπιταλισμός είναι υπεύθυνος για πολλά πράματα και το χειρότερο είναι πως προσφέρει απεριόριστη εξουσία σε ανθρώπους που έχουν το κεφάλαιο οι οποίοι πλέον δημιουργούν εγωιστές και ζηλιάρηδες με σκοπό να συντηρηθεί για πάντα αυτή η νοοτροπία και αυτό το σύστημα. Μπορεί αυτό το σύστημα να φτιάχτηκε γενικά από τον άνθρωπο, όμως αυτοί που τώρα πια το συντηρούν είναι μόνο οι ευνοημένοι αυτού του συστήματος οι οποίοι πλέον έχουν τόσα πολλά που φοβούνται μην τα χάσουν.

Γιατί όσο πιο πολλά έχεις, τόσο πιο πολύ εξουσιομανής γίνεσαι και τόσο πιο πολύ φοβάσαι...

Απλυτος Εθνοπροδοτης είπε...

Το νοημα του αρθρου ηταν περισσοτερο ενα ερωτημα και μια απαντηση:
Γιατι μεσα σε ολα τα οικονομικα συστηματα τελικα ο καπιταλισμος εδραιωθηκε και αναπτυχθηκε?
και απαντησα (κατα τη δικη μου γνωμη παντα):
οτι ισως να ειναι αυτο που τεριαζει τελικα περισσοτερο στην φυση του ανθρωπου.
τωρα αν εγω ειμαι υπερ η κατα αυτης της φυσης ειναι αλλο θεμα.