Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ξαναπεσε να κοιμηθεις ελληνα...

Σημερα 25/5/2011 ειχε αποφασιστει μεσω fb η συγκεντρωση πολλων "αγανακτισμενων" σε διαφορες περιοχες της χωρας οπως π.χ. Στο συνταγμα στην αθηνα, στον λευκο πυργο στην θεσσαλονικη. Η απηχηση ηταν μεγαλη και οι "θα παρευρεθουν" χιλιαδες και εμεις απλα περιμεναμε ποσοι τελικα θα παρευρεθουν.
Οντως ο κοσμος (στην θεσσαλονικη τουλαχιστον) ηταν πολυς, ισως και με ορεξη, δεν υπηρχε ομως κατι να τον παρακινησει, δεν υπηρχε "σχεδιο", οργανωση, σκοπος. Ολα εγιναν απλα για να γινουν, για "να δοθει μια απαντηση στους ισπανους" που οχι μονο δεν δοθηκε, αλλα επιβεβαιωθηκαν κιολας. Ναι ειμαστε κοιμισμενοι, χρονια τωρα και ισως να ειμαστε και οι τελευταιοι που θα ξυπνησουμε-αν ξυπνησουμε.
Δεν μπορω να καταλαβω το νοημα της σημερινης συγκεντρωσης, που πολυ πιθανο να ειχε καλο σκοπο αλλα στην πραξη το απολυτο μηδεν. Τι καταφεραν οι 1000-2000 (λεμε τωρα) παρευρισκομενοι στον λ.πυργο, η στο συνταγμα? Ειδικα για την πρωτη περιπτωση δεν χρειαζεται καν σχολιο απο τη στιγμη που χωρος συγκεντρωσης ηταν ο λευκος πυργος, λες και ηταν πανηγυρακι, και οχι π.χ. το νεο δημαρχειο. Ενω στο συνταγμα οι "αγανακτισμενοι" αρκεστηκαν σε event και μουτζες προς την βουλη.
Ειμαι υπερ της ειρηνικης και μη κομματικοποιημενης διαδηλωσης-συγκεντρωσης, ομως αυτο φανηκε περισσοτερο σαν ενα παιχνιδι που εκαναν κατι τυποι στο facebook για πλακα.
Κι αν αυτο το δικαιολογουμε ως "διαμαρτυρια του μεσου ελληνα" τοτε τελικα ο μεσος ελληνας ειναι πολυ...μεσος, πολυ αδρανης και με καθολου φαντασια και θεληση. Οχι μονο δεν ακουστηκε η γνωμη των συγκεντρωμενων αλλα δεν καηκε καρφι στους πολιτικους για τους νοματαιους που συγκεντρωθηκαν απ εξω για να παιξουν μακρια γαϊδουρα.
Δυστυχως παρολο που μας δειχνουν τον δρομο, πρωτα η τυνησια και η αιγυπτος και μετα η ισπανια, εξακολουθουμε να ειμαστε κοιμησμενοι και να μην καταλαβαινουμε τι μας γινεται και τι πρεπει να κανουμε για να αλλαξουμε αυτο που δεν μας αρεσει. Γι αυτο και θα αρκεστουμε σε συνθηματα οπως: "η ελλαδα στους ελληνες, εξω οι ξενοι, κατω το παρεμποριο" κτλ κτλ. Ο μεσος ελληνας δεν εχει καταλαβει τι του γινεται και θελει να διαμαρτυρηθει; Ξαναπεσε κοιμησου ελληνα... και ονειρα γλυκα.

3 σχόλια:

Τρία Πουλάκια Κάθονταν... είπε...

Μην αρχίσουμε την γκρίνια όμως...

Το αίτημα για "Πραγματική Δημοκρατία Τώρα" χωρίς να υπάρχουν από πίσω τα κόμματα και οι πολιτικοί είναι πρωτοφανές. Το να γίνει μια τόσο μεγάλη διαδήλωση χωρίς να ανοίξει μύτη επίσης πρωτοφανές και όπως θα δεις πολύ πιο αποτελεσματικό τελικά από άλλες πορείες κτλ.

Και κάτι άλλο: Καλύτερα που δεν υπήρχαν από πριν προγραμματισμένα τα πάντα, ομιλίες από διάφορους ξερόλες παντογνώστες κτλ.
Έτσι και αλλιώς όλοι ξέρουν γιατί γίνεται η διαδήλωση.

(Ενημερωτικά για να σε τσιγλίσω λίγο, πάτησα σε όλες τις επιλογές: από αστείο ως προβοκάτσια ) :-P
Φιλικά

Paulinho είπε...

Σε βρίσκω λίγο απαισιόδοξο. Εγώ που βρέθηκα στο Σύνταγμα είδα απίστευτα πολύ κόσμο ο οποίος έμεινε μέχρι βράδυ και αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. 40 με 50 χιλιάδες κατέβηκαν. Εγώ προσωπικά το θεωρώ σπουδαίο βήμα το ότι καταφέραμε να μαζευτούμε τόσοι πολλοί χωρίς αρχηγούς και υποκινητές! Τώρα όσο για τα συνθήματα, όντως ακούστηκαν κάτι περίεργα του στυλ "η Ελλάδα στους Έλληνες", αλλά ακούστηκαν και πολλά άλλα που έδειχναν την επιθυμία του κόσμου για αληθινή δημοκρατία. Και όλα αυτά χωρίς οργάνωση, χωρίς κόμματα, χωρίς κανέναν. Αυτό είναι το σπουδαιότερο. Δεν πιστεύω να είμαστε τόσο ηλίθιοι και να το κάναμε όλο αυτό για να απαντήσουμε στους Ισπανούς και αυτό ήταν όλο. Εγώ πιστεύω πως αν αυτό συνεχιστεί θα καταφέρουμε πολλά, πολύ περισσότερα από τις άλλες διαδηλώσεις που έχουμε συνηθίσει. Και ο λόγος είναι απλός: Ότι έγινε ήταν αυθεντικό. Αληθινό. Δεν ήταν "εκπαιδευμένοι" όλοι αυτοί που κατέβηκαν στο να φωνάξουν συγκεκριμένα συνθήματα και να εκπροσωπήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και όταν είμαστε τόσοι πολλοί οι "αυθόρμητοι" τότε εμένα προσωπικά μου βγάζει αισιοδοξία αυτό...

Μακάρι να συνεχίσουμε...

Απλυτος Εθνοπροδοτης είπε...

Μιλησα κυριως για την συγκεντρωση της θεσσαλονικης.
Μαζευεται ο καθε ενας που δηλωνει αγανακτισμενος για ενα σωρο λογους. Αλλους τους ενοχλει η ανεργια και αλλους οι μεταναστες. Εχει σημασια το ιδεολογικο υποβαθρο. Εχει σημασια για το πως θα συνεχισουμε. (διαβαστε και λιγο εδω: http://deponaki.blogspot.com/2011/05/blog-post_25.html) Και απο την αλλη εστω οτι δεχομαστε αυτο το μειγμα αγανακτισμενων που καλα κανανε και μαζευτηκαν, αλλα με κανενα πολιτικο στοχο. Και μην μου πει κανεις οτι το να μουτζωνεις την βουλη καθε τοσο ειναι πολιτικη κινηση και αποψη.
Φυσικα και δεν εννοω να αρχισουν ομιλιες και τετοια. Αλλο οι ομιλιες και αλλο η ενημερωση σε διαφορα σταντς ας πουμε, για το πως μπορουμε να δρασουμε. Εννοειται χωρις κομματα και υποκινησεις. Μια γενικη και αοριστη συγκεντρωση-αντιδραση (και οχι δραση) "αγανακτησης" οπως φανηκε ηδη δεν θα καταφερει ΤΙΠΟΤΑ. Μια καλυτερη κινηση που προτινω εγω (δεν ξερω αν ειναι η πιο σωστη) θα ηταν να μαζευοταν καποιες ομαδες και με αλυσιδες να κλεινανε τους κεντρικους δρομους στα βασικα σημεια της πολης και να μιλαει-ενημερωνει τους περαστικους. Για να καταλαβετε τι λεω δει το battle in Seattle.