Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μουμπαρακ επεσε

Στις 11/2 ο Χοσνι Μουμπαρακ δηλωσε παραιτηση απο προεδρος της Αιγυπτου. Μια ακομα νικη μετραει το επαναστατικο κυμα που ξεσπασε στην Τυνησια και θα παρει μαζι του οσους εχουν καταφερει να ξυπνησουν και να ζητησουν εναν νεο τροπο ζωης.
Η Τηνυσια και η αιγυπτος εκαναν την αρχη και δωσανε το παραδειγμα: Οτι ενας κοσμος ενωμενος, σαν μια γροθια, μπορει να καταφερει τα παντα. Ενα προσφατο, "ντοπιο" παραδειγμα ειναι το θεμα που εχει δημιουργηθει με το "δεν πληρωνω". Ο "κυριος" Ρεππας βγηκε και μιλησε για τζαπατζηδες, για ατομα που εκμεταλλευονται τον υπολοιπο κοσμο που πληρωνει για να μην πληρωνουν αυτοι. Παρα το παραλληρημα του ομως, το υπουργειο μεταφορων αμεσως αρχισε να συζηταει για νεα οικονομικη πολιτικη στα διοδια. Αυτο το χρωσταμε στους "τζαπατζηδες".
Η αληθεια ειναι οτι περιτεχνα κυβερνηση και ΜΜΕ προσπαθουν με καθε τροπο (βλ. διδυμο Πρετεντερη-Τρεμη) να αποπροσανατολισουν και να διαμορφωσουν μια διαφορετικη κοινη γνωμη. Η χειραγωγηση που επιχειρειται απο τα κυριαρχα ΜΜΕ προς το συμφερον της κυβερνησης (και κυριως του ΠΑΣΟΚ) ειναι ολοφανερη αρκει καποιος να κατσει και να δει ενα δελτιο των 8 και αμεσως μετα να ασχοληθει με το θεμα και να μαθει τα ακριβη γεγονοτα. Αλλο ενα παραδειγμα των οσων αναφερω παραπανω ηταν η "καταληψη" της νομικης. Συσσωμα τα ΜΜΕ και οι κυβερνητικοι εκπροσωποι, καθως και πολλες ακραιες τσιριδες, μιλουσαν για μια καταληψη, που στην ουσια δεν υπηρχε διοτι ομοφωνα ο φοιτητικος συλλογος συμφωνησε για την ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ των μεταναστων, σε εναν χωρο που βρισκεται ΥΠΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, αρα δεν λειτουργει. Εντελως τυχαια βεβαια τεθηκε θεμα ασυλου απ τους συνηθεις υποπτους ΛάΟΣ και ΝΔ.
Η καταργηση θεσμων (ασυλο, εγασιακες σχεσεις κλπ κλπ), που ως σκοπο εχουν να προστατεψουν την ελευθερη διακινηση ιδεων ακομα και των πολιτων, σημαινει οτι καποιος, που εχει εξουσια, βρισκεται σε δυσκολη θεση. Κι αυτο εχει σημασια. Αν καταργηθει το ασυλο τοτε ακομα και στα πανεπιστημια θα επικρατει ο φοβος της καταστολης. Κανενας δν θα εχει το δικαιωμα να αντιδρασει. Και παλι τα ΜΜΕ επαιξαν το ρολο τους στην κοινη γνωμη αφου πηραν την κλασσικη καραμελα: "ζουμε σε δημοκρατια οποτε ο ρολος του ασυλου ειναι αχρηστος και το μονο που κανει ειναι να προστατευει τρομοκρατες". Απ αυτο και μονο καποιος μπορει-πρεπει να πονηρευτει και να σκεφτει οτι κατι δεν παει καλα εδω. Ηδη στην υποθεση ιντιμεντια εχουμε φιμωση λογου και μη ελευθερη διακινηση ιδεων, στην κατα τα αλλα δημοκρατια μας, με εισαγγελικη εντολη.
Πρεπει να καταλαβουμε οτι ειναι στο χερι μας να αλλαξουμε την κατασταση. Μπορει να φαμε ξυλο, μπορει καποιοι απο μας να σκοτωθουν, αλλα στο τελος μια μερια θα βγει νικητρια κι αυτη δν θα ειναι των πολιτικων και οικονομικων συμφεροντων (μαζι και η Ε.Ε.) και αυτο διοτι ο κοσμος που ειναι αγανακτισμενος μαζι τους ειναι πολυ περισσοτερος απ αυτους και κοντευει, αν δεν εχει ηδη, να φτασει στο οριο της εξαθλιωσης. Δεν μπορει να κερδισει η αλλη "πλευρα" διοτι στηριζεται στο αυτοκαταστροφικο συστημα του φιλελευθερου καπιταλισμου. Το μονο που μπορει να γινει ειναι να κρατησει για λιγο ακομα και να καταστραφει ολοσχερως, αλλα μεχρι τοτε θα εχει καταστρεψει κι εμας. Οπως διδασκομαστε και απο τους μεταναστες, ενας εξαθλιωμενος ανθρωπος ειναι ικανος για ολα. Το ενστικτο της επιβιωσης μας το παρειχε η φυση για καποιο λογο και μπορουμε να το εκμεταλλευτουμε για το καλο του κοσμου.

Σημ. Για καναλια και πολιτικους που πηραν θεση στο θεμα αιγυπτου και τηνυσιας δν θελω να ασχοληθω ιδιαιτερα, αφου ολοι ξερουμε την απιστευτη βρωμια που κρυβεται απο πισω. Το πως παρουσιαζεται ενα γεγονος απο την μια μερα στην αλλη με εναν τροπο που να συμφερει το συστημα την πρωτη φορα και εναν λαικιστικο την δευτερη, δειχνει ποσο ηλιθιους μας θεωρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: