Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Για τις καταληψεις

Τον τελευταιο (κατι λιγοτερο απο) μηνα εχει γινει σοβαρο θεμα στις ειδησεις οι κατηλειμενοι χωροι απο αναρχικους και αντιεξουσιαστες. Ομως το προβλημα δεν ξεκινησε τωρα αλλα τον σεπτεμβρη (αν θυμαμαι καλα) που εσπασε η καταληψη δελτα με αποφαση του προ.πο.τζη Δενδια αλλα και πιο πριν με την καταληψη της ΥΦΑΝΕΤ. Σαν δικαιολογια αποφασιστηκε το κλασσικο "καμια ανοχη στην ανομια" (η κατι τετοιο). Ξαφνικα και η κουτση Μαρια απεκτησε αποψη και δυστυχως οι περισσοτεροι (αμα-ημιμαθεις), που πριν δεν ηξεραν κατα που πεφτει η βιλα αμαλια, κινουνται γυρω απ το: "πρεπει να εφαρμοστει ο νομος" κ τετοιες πιπες. Ομως ποιον ενοχλει ενα κατηλειμενο κτιριο που του δινει ζωη μια ομαδα ανθρωπων?
Ξεκινωντας ας επισημανουμε τα κοινα που εχουν οι περισσοτερες απ αυτες τις καταληψεις.
1ον οι καταληψεις αυτες αφορουν παλαια κτιρια που τα παρατησαν οι ιδιοκτητες τους με αποτελεσμα να αποτελουν κινδυνο για την δημοσια υγεια καθως και για τους περαστικους λογω κινδυνου κατεδαφισεως, η πτωση σοβαδων κλπ κομματιων. Συγκεκριμενα στην καταληψη ΔΕΛΤΑ το ΤΕΙ θεσσαλονικης εδιωξε τους φοιτητες που εμεναν εκει και επι 2 χρονια το ειχε εγκαταλειψει στην μοιρα του με συσκευες αναμενες και νερα να τρεχουν. Κατι παρομοιο ισχυει και με την βιλα αμαλιας που ο δημος για πανω απο 22 χρονια το παραμελουσε και τωρα το ζηταει πισω "για να το κανει σχολειο".
2ον Οι καταληψιες δινουν ζωη στα κτισματα. Απο κει που θα ηταν κτιρια φαντασματα (οπως πολλα σ αυτη τη χωρα) μετατρεπονται σε πολυχωρους που φιλοξενουν καφενεια, αιθουσες υπολογιστων, αιθουσες διδασκαλιας (ελλ. γλωσσας, χωρου, φωτογραφιας, ξενων γλωσσων, γλυπτικης κ.α.), βιβλιοθηκες ξενωνες και πολλα αλλα και σφιζουν απο ζωη. Αξιοποιουνται για το καλο πρωτα απ ολα της γειτονιας που τους φιλοξενει.
3ον αξιοποιουνται απο εναν συγκεκριμενο πολιτικο χωρο. Δεν ειναι απαραιτητο αλλα κυριως οι αναρχικοι και οι αντιεξουσιαστες κινουντες με τετοιες ενεργειες. Ειναι δηλαδη και χωροι πολιτικοι που ζημωνονται ιδεολογιες και ελευθερωνονται μυαλα, ενω παραλληλα συζητωνται δρασεις. Επικινδυνα πραγματα δηλαδη.
4ον Το τελευταιο διαστημα θελει ο Δενδιας να τα ξηλωσει ολα.

Και ξαναρωτω ποιον ενοχλει η καταληψη ενος κτιριου που μεχρι τοτε ηταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ?Προφανως το οτι οι καταληψιες ειναι του συγκεκριμενου πολιτικου χωρου παιζει σημαντικο ρολο (απ το αν ηταν π.χ. της Χ.Α. η του ΚΚΕ). Αντι να χαιρομαστε ζηταμε μαλιστα και την τιμωρια των φυσικων αυτουργων. Φυσικα, γιατι ολα στην χωρα μας γινονται νομιμα και μας το χαλαει η καταληψη. Αλλα σαν κλασσικοι ελληνες το μονο που ξερουμε να κανουμε ειναι να κανουμε την δικη μας ζουλα και παρανομια γτ μας συμφερει και μετα να κατηγορουμε τους αλλους για τα κακα και τα στραβα αυτου του τοπου.

Μακαρι παντως τα πανεπιστημια και τα ΤΕΙ αυτης της χωρας να εμοιαζαν ολα σαν τις καταληψεις που τωρα ο Δενδιας σπαει. Θα ημασταν ενα αξιοπρεπες κρατος.

"Στην αρχη ηταν η σειρα των μεταναστων, ομως δεν μιλησα γιατι δεν ειμαι μεταναστης
στη συνεχεια ηρθαν για τους εργατες-φοιτητες, ομως δεν ημουν εργατης-φοιτητης και δεν μιλησα
μετα ηρθε η σειρα των αγωνιζομενων-αντιστεκομενων και παλι δεν μιλησα γιατι δεν ειμαι "απλυτος"
τωρα θα ερθει και η σειρα μου αλλα δεν θα υπαρχει κανεις να με υποστηριξει"
(παραφραση του γνωστου)

Υ.γ. Τωρα που το κρατος κλεινει εναν εναν τους ελ. κοιν. χωρους, που μεχρι τωρα ηταν και χωροι αντιστασης, δεν σημαινει οτι θα μεινουν στον δρομο τα παιδια και οι ιδεες τους. Η πολιτικη δραση αυτων των παιδιων δεν μενει στους 4 τοιχους, ουτε αυτοι οι 4 τοιχοι συμβολιζουν τον αγωνα τους. Το μονο που σημαινει ειναι οτι πλεον αυτα τα κτιρια θα ερημωσουν και παλι αντι να αξιοποιηθουν.
Υ.γ.2 Οσοι ακομα πιστευετε οτι με ειρηνικες διαδηλωσεις και εκλογες θα αλλαξετε την πορεια  αυτου του τοπου (και γενικα αυτον τον κοσμο) και μαλιστα θα ζησετε και ελευθεροι, αγοραστε (μην καταλαβετε παρανομα) ενα χωραφακι, σκαψτε ενα λακο 2,5*1 μετρα και βουτηξτε μεσα μια ωρα αρχυτερα. Δεν σωζεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: